Kopytka z buraka

3 (3 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Kopytka buraczane oprócz pięknego koloru są lekko słodkawe i ciekawsze w smaku od popularnych ziemniaczanych.
Ja polecam je zarówno jako dodatek do mięs, czy oprószone twarogiem i polane olejem lnianym, albo z masłem i cynamonem - wariacji jest wiele

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych i obranych buraków
    2 jajka
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    0,5 łyżeczki soli

    do gotowania:
    plasterek cytryny
    1 łyżka oleju
    1 łyżka soli
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

3 (3 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kopytka

Kopytka z buraka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kopytka 1. Ugotowane buraki ścieramy lub blendujemy jak do pure.
    Dodajemy jajka , sól morską, mąkę - wyrabiamy ciasto.
    Z przygotowanego ciasta robimy wałeczki, które następnie kroimy na kopytka.
  • kapytaka przed ugotowaniem 2. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą, cukrem, plasterkiem cytryny i olejem. Do gotującej się wody wkładamy kopytka i gotujemy do momentu ich wypłynięcia.
  • kopytka w sosie 3. Gotowe!

Porady

Ja użyłam gotowanych buraków, ale świetnie nadają się pieczone lub gotowane na parze. Dodana cytryna do gotowania powoduje zatrzymanie pięknego koloru kopytek, który nie umyka w takiej ilości do wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.91 (183 ocen)

kopytka

To może cię zainteresować