Uwielbia je moja starszą córka i są łatwe w przygotowaniu
1 godz. 10 min
Składniki:
Porcja na 20 kulek:
Tabliczka białej czekolady kolejowej lub z wiórkami kokosowymi
50 g masła
Łyżka cukru pudru
Pół szklanka wiórek kokosowych
20 orzechów laskowych obranych ze skórki
dodatkowo pół szklanki wiórek kokosowych do obtoczenia kulek
Kokoski z orzechową niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę rozpuścić najlepiej w "kąpieli wodnej". Masło zmiksować dokładnie z cukrem pudrem, dodajemy płynną czekoladę i wiórki. Wszystko dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie możemy przygotować orzechy. Trzeba orzechy rozlupac tak aby owoc był cały. Następnie prarzymy na małym ogniu przez kilka chwil, kiedy cała skórka mocno zbrązowieje wykładamy na ściereczkę kuchenną i "ścieramy" skórkę. Teraz wyciągamy masę z lodówki nabieramy łyżeczką, wciskamy w środek orzech i formujemy kulkę, którą następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Całość chłodzimy jeszcze w lodówce przez 30 minut.
Komentarze