Knedle z nutą orientu

0 (0 ocen)

  • 60 min

Klasyczne danie w nowej odsłonie!

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
    mąka pszenna
    1 jajko
    2 płaskie łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    około 0,5 kg śliwek, świeże lub mrożone
    4-5 goździków
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Knedle Dania główne

Knedle z nutą orientu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy, dzielimy na połówki, usuwamy pestki.
    Obieramy ziemniaki, gotujemy. Jak wystygną przeciskamy je przez praskę lub maszynkę. W misce dzielimy zmielone ziemniaki na 4 części, wyciągamy jedną część i w jej miejsce wsypujemy tyle mąki, aby wypełniła lukę. Dodajemy jajko, cynamon oraz gałkę muszkatołową i wszystko wyrabiamy. Ciasto powinno być sprężyste.
  • 2. Ciasto dzielimy na 3 części. Z porcji formujemy ok 3-4 cm wałek. Odcinamy z niego mniejsze porcje ciasta i rozpłaszczamy je na placuszki mniej więcej rozmiaru dłoni i grubości ok 5 mm. Na rozpłaszczone ciasto nakładamy połówkę śliwki (lub całą jeśli jest mała). Zaklejamy i turlamy chwilę w dłoniach by nabrała ładnego, kulistego kształtu.
  • 3. Gotową porcję knedli wrzucamy do lekko osolonej, wrzącej wody z dodatkiem kilku goździków. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze około 3-5 min.

Porady

Najlepiej smakują polane śmietaną i posypane brązowym cukrem, ale można także podawać z bułką tartą zrumienioną na maśle.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Śliwki Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować