Knedle z nutą orientu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki myjemy, dzielimy na połówki, usuwamy pestki.
Obieramy ziemniaki, gotujemy. Jak wystygną przeciskamy je przez praskę lub maszynkę. W misce dzielimy zmielone ziemniaki na 4 części, wyciągamy jedną część i w jej miejsce wsypujemy tyle mąki, aby wypełniła lukę. Dodajemy jajko, cynamon oraz gałkę muszkatołową i wszystko wyrabiamy. Ciasto powinno być sprężyste.
2.Ciasto dzielimy na 3 części. Z porcji formujemy ok 3-4 cm wałek. Odcinamy z niego mniejsze porcje ciasta i rozpłaszczamy je na placuszki mniej więcej rozmiaru dłoni i grubości ok 5 mm. Na rozpłaszczone ciasto nakładamy połówkę śliwki (lub całą jeśli jest mała). Zaklejamy i turlamy chwilę w dłoniach by nabrała ładnego, kulistego kształtu.
3.Gotową porcję knedli wrzucamy do lekko osolonej, wrzącej wody z dodatkiem kilku goździków. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze około 3-5 min.
Porady
Najlepiej smakują polane śmietaną i posypane brązowym cukrem, ale można także podawać z bułką tartą zrumienioną na maśle.
Komentarze