Zupę kalafiorową lubią wszyscy moi domownicy. Tym razem zrobiłam ją w innej odsłonie. Wyszła smaczna, sycąca i ostra. Świetnie rzogrzeje w chłodne dni.
1 godz. 30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
ćwiartka z kurczaka
kalafior mrożony-200g
mały korzeń pietruszki
kawałek selera
marchew-2 szt
por-ja dałam ciemnozieloną część
grzyby mun-garść
sos chili słodko-kwaśny- 1 łyżka
makaron wstązki -200 g
ziele angielskie- 3
liście laurowe -3
pieprz - 5 ziaren
Zupa kalafiorowa z nutą orientu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby mun zalać gorącą wodą i odstawić na15 minut.
1. Warzywa umyć i obrać, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w plasterki.
2.Do garnka wlać wodę, włożyć kurczaka i zagotować. Zebrać szumowiny.
3.Dodać przyprawę uniwersalną, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, grzyby oraz warzywa poza kalafiorem.
4.Gotować do miękkości mięsa.
5.Na jakieś 10 minut przed końcem gotowania dodać kalafiora i makaron.
6.Na koniec dopawić sosem chili.
Komentarze