Klasyczny urodzinowy tort

4.5 (200 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ten tort upiekłem na urodziny dla mojej kochanej żony Krysi, która uwielbia połączenie wiśni, bitej śmietany i kakaowego biszkopta.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt(na tortownice o średnicy 22-23cm)
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
    1/3 szklanki kakao

    Syrop do nasączania blatów:
    75ml soku z wiśni
    75ml likieru wiśniowego

    Masa wiśniowa:
    puszka wiśni w żelu
    szklanka wiśni mrożonych
    50 ml likieru wiśniowego

    Masa śmietanowa
    1 litr śmietanki kremówki
    250 g mascarpone
    1 opakowanie śmietan-fixu
    1 opakowanie cukru waniliowego
    4 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Klasyczny urodzinowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt przekrawamy na trzy części. 1. Biszkopt:
    Mąkę i kakao przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać małymi partiami cukier a potem cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę z kakao i SZPATUŁKĄ wymieszać tylko do połączenia składników. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika studzić w formie. Biszkopt przekrawamy na 3 części.
  • 2. Syrop do nasączania blatów:
    W jednym naczyniu mieszamy likier z sokiem wiśniowym.
  • 3. Masa wiśniowa:
    Wiśnie rozmrażamy lekko odciskamy sok. Mieszamy z wiśniami w żelu i likierem.
  • Tort z wierzchu i po bokach dekorujemy resztą masy śmietanowej. 4. Masa śmietanowa:
    Ubijamy śmietankę kremówkę ze śmietan fixsem. Dodajemy mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder.
  • Tort ozdabiamy wiórkami czekolady i wiśniami. 5. Wykonanie tortu:
    Na paterę kładziemy pierwszy blat biszkoptu nasączamy syropem. Na niego wykładamy połowę masy wiśniowej i około 1/4 masy śmietanowej. Przykrywamy kolejnym blatem, znów nasączamy, wykładamy resztę masy wiśniowej i kolejną część masy śmietanowej. Przykrywamy ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskamy, nasączamy. Tort z wierzchu i po bokach dekorujemy resztą masy śmietanowej, ozdabiamy wiśniami oraz wiórkami czekolady.

Porady

Śmietankę kremówkę i mascarpone chłodzimy w lodówce co najmniej 12 godzin przed ubijaniem. Wtedy mamy pewność, że masa będzie miała odpowiednią konsystencję!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować