Klasyczny tort śmietankowy

4.5 (145 ocen)

  • 40 min

Piekę go na różne uroczystości. Wzbudza zachwyt każdego łasucha:-)

  • 40 min

Składniki:

  • 10 jajek
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    50ml spirytusu
    0.5 szklanki ciepłej wody
    3 kremy do tortów o smaku śmietankowym marki "Cykoria"
    mleko
    2 kiwi
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Klasyczny tort śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, gdy pijana będzie sztywna dodać cukier i żółtka. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką.
  • 2. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 min w temperaturze 180°C.
    Po wystudzeniu biszkopt podzielić na trzy części.
  • 3. Przygotować poncz: do pół szklanki ciepłej wody wlać spirytus. Każdy blat nasączyć.
  • 4. Kremy do tortu przyrządzić według przepisu na opakowaniu.
    Każdy biszkopty posmarować kremem.
  • 5. Tort udekorować resztą kremu, kiwi i wiórkami kokosowymi.
    Smacznego!

Porady

Tort można udekorować w dowolny sposób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować