bardzo smaczne i soczyste kotlety - proste ale warto je zrobić
Składniki:
na 2 porcje
2 plastry schabu bez kości ( po 150 g )
Ciasto :
1 jajko
1 czubata łyżka mąki
kilka łyżek pikantnego ketchupu
sól do smaku
pieprz do smaku
pieprz cayenne do smaku
olej do smażenia
mąka do obtaczania
Ketchupowe schabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety umyć, osuszyć i rozbić lekko tłuczkiem do mięsa. Do głębokiego talerza wbić jajko, 4 łyżki ketchupu, dodać pozostałe składniki na ciasto i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Ciasto ma być gęste, gdyby było za mocno gęste dodać jeszcze ketchupu i ponownie wymieszać ciasto. Kotlety obtoczyć w mące a następnie oblepić ciastem i tak zostawić na 30 minut.
2. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej, ułożyć kotlety a resztę ciasta rozłożyć na kotletach. Smażyć na średnim ogniu kilka minut a potem delikatnie obrócić aby ciasto się nie rozlało i smażyć dalej kilka minut. Podawać np. z ziemniakami i surówką.
Komentarze