Ketchupowe schabowe

4.99 (188 ocen)

bardzo smaczne i soczyste kotlety - proste ale warto je zrobić

Składniki:


  • na 2 porcje
    2 plastry schabu bez kości ( po 150 g )
    Ciasto :
    1 jajko
    1 czubata łyżka mąki
    kilka łyżek pikantnego ketchupu
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    pieprz cayenne do smaku
    olej do smażenia
    mąka do obtaczania

Wystaw ocenę:

4.99 (188 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne

Ketchupowe schabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety umyć, osuszyć i rozbić lekko tłuczkiem do mięsa. Do głębokiego talerza wbić jajko, 4 łyżki ketchupu, dodać pozostałe składniki na ciasto i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Ciasto ma być gęste, gdyby było za mocno gęste dodać jeszcze ketchupu i ponownie wymieszać ciasto. Kotlety obtoczyć w mące a następnie oblepić ciastem i tak zostawić na 30 minut.
  • etapy przygotowania 2. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej, ułożyć kotlety a resztę ciasta rozłożyć na kotletach. Smażyć na średnim ogniu kilka minut a potem delikatnie obrócić aby ciasto się nie rozlało i smażyć dalej kilka minut. Podawać np. z ziemniakami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować