Kaszotto z pieczarkami

5 (1 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lekkie kaszotto z pieczarkami o kremowej konsystencji :)

  • 1 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 200g kaszy jęczmiennej pęczak
    • 550g pieczarek
    • 1,5 cebuli (ok.160g)
    • spory ząbek czosnku
    • 50g jogurtu tolonis
    • natka pietruszki
    • łyżka oleju
    • woda
    • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, wegetka
    • tarta mozzarella/ser żółty
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaszotto z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki również obieramy i kroimy w półplasterki. W garnku rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i lekko solimy. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy dokładnie. Po czym podlewamy wodą – 250ml. Dusimy warzywa od czasu do czasu mieszając. Kiedy pieczarki zmiękną i zczernieją dodajemy kaszę i zalewamy 500ml wody. Gotujemy ok. 30-40min od czasu do czasu mieszając żeby kasza nie przywarła do garnka. Kiedy kaszotto wchłonie prawie całą wodę dodajemy jogurt, garść pokrojonej natki pietruszki i przyprawy do smaku (sól, pieprz, słodką paprykę, vegetkę). Wszystko mieszamy i zostawiamy jeszcze na ogniu do uzyskania kremowej konsystencji. Przekładamy na talerze. Posypujemy mozzarellą/serem żółtym i pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować