Kapuśniaczki

5 (187 ocen)

  • 30 min

Są smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu

  • 30 min

Składniki:

  • Farsz:
    2 kg kapusty kiszonej
    1 cebula
    smalec

    Ciasto:
    25 dkg smalcu
    5 dkg drożdży
    1 szkl. śmietany
    2 żółtka
    2 całe jajka
    mąki ile zabierze
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapuśniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie farszu: kapustę odgotować, opłukać, drobno posiekać. Do drobno posiekanej i podsmażonej na smalcu cebuli dodać kapustę. Doprawić solą oraz pieprzem. Następnie wszystko razem wymieszać.
  • 2. Przygotowanie ciasta: wszystkie składniki razem dodać i zagnieść ciasto. Zostawić na 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie formować w kulki i dodać farszu w środek. Posmarować kapuśniaczki po wierzchu rozmąconym jajkiem.
  • 3. Kapuśniaczki poukładać na natłuszczonej blasze i piec do momentu zezłocenia czyli ok. 40 min. Podawać na zimno lub na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować