frytki
ok. 1 kg piersi z kurczaka
3 - 4 pomidory
2 ogórki
1 czerwona cebula
kapusta pekinka
ok. 20 dag sera żółtego
keczup
sos czosnkowy
sól
pieprz
przyprawa do Gyrosu
olej do smażenia
1.Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do grosa. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kapustę pekińską drobno siekamy, pomidora i ogórka kroimy na małe kawałki, cebulę kroimy w krążki. Frytki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy do momentu aż będą rumiane.
2.Na dnie foremek układamy frytki, na to układamy podsmażonego kurczaka, posypujemy startym na tarce serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do momentu aż się ser roztopi. Wyjmujemy z piekarnika, polewamy ketchupem, układamy warstwę pomidorów i ogórków, kapusty pekińskiej i doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem czosnkowym, keczupem i układamy krążki cebuli.
Porady
Ilość składników zależy od tego jaką grubą warstwę chcemy z nich przygotować, ja robiłam na 5 foremek.
Komentarze