Kalmary w cieście piwnym

4.5 (184 ocen)

  • 45 min

Zamiast chipsów polecamy kalmary z dipem czosnkowym.

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g mrożonych sparzonych kalmarów
    150 g mąki
    szklanka jasnego piwa
    białka z 2 jaj
    olej do głębokiego smażenia
    łyżka oliwy z oliwek
    cytryna
    koperek
    sól
    świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kalmary w cieście piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszałem przesiana mąkę z piwem, łyżką oliwy, solą i szczyptą pieprzu. Odstawiłem ciasto na 30 minut. Mrożone kalmary rozmroziłem, opłukałem, osuszyłem. Skropiłem sokiem z cytryny. Przed smażeniem kalmarów ubiłem pianę z białek, dodałem do ciasta i delikatnie wymieszałem. Pierścienie kalmarów zanurzałem w przygotowanym cieście, wkładałem na gorący olej i smażyłem na złoty kolor z obu stron. Osączyłem na papierowym ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Posypałem koperkiem.
    Podałem z dipem czosnkowym i cząstkami cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować