Kalarepa panierowana w płatkach kukurydzianych

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Panierowana kalarepa to świetny sposób na podanie tego warzywa w nieco innej odsłonie. Prosto i pysznie i to lubimy najbardziej :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 duża kalarepa
    2 łyżki bułki tartej
    1 szklanka zmielonych płatków kukurydzianych
    1 jajko
    około 4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kotlety

Kalarepa panierowana w płatkach kukurydzianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepę obrać cienko ze skórki i pokroić na półcentymetrowe krążki.
    W garnku zagotować wodę z solą i odrobiną cukru.
    Krążki kalarepy włożyć do wrzątku i gotować około 5 minut od momentu ponownego zawrzenia.
    Po tym czasie kalarepę wyciągnąć odsączyć z wody i przestudzić.
  • 2. W misce rozbełtać jajko z mlekiem, w osobnej misce wymieszać zmielone płatki kukurydziane z bulką tartą.
    Panierujemy dwa razy za każdym razem mocno dociskając panierkę.
    Smażymy jak tradycyjne kotlety schabowe.

Porady

Panierkę można wzbogacić dodając ulubione ziarna, pestki np. słonecznika, dyni, sezamu, siemienia lnianego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalarepa Płatki kukurydziane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować