Jestem studentką. W młodości moja mama przyrządzała mi własnie taka zupę. Teraz robię ją ja. Uwielbiam smak świeżych warzyw w środku zimy.
30 min
Składniki:
1 średniej wielkości kalafior
2 duże ziemniaki
1 duża marchewka
1 średniej wielkości pietruszka
1 por
pęczek koperku
2 kostki rosołowe dobrej jakości
2 łyżki śmietany
szczypta ziół prowansalskich
szczypta przyprawy typu wegeta
soł, pieprz do smaku
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
Kalafiorowa bomba witaminowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do 1,5 litra wody dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie, w gotującej się wodzie rozpuść kostki rosołowe, następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oraz kalafior podzielony na różyczki i por pokrojony w ćwiartki. Całość gotuj aż do czasu gdy warzywa staną się miękkie. Dopraw według upodobania. Całość zabiel śmietaną i ponownie doprowadź do wrzenia.
Smacznego!
Porady
Bulion z kostek rosołowych można zastąpić bulionem
Komentarze