Kalafiorowa bomba witaminowa

5 (170 ocen)

  • 30 min

Jestem studentką. W młodości moja mama przyrządzała mi własnie taka zupę. Teraz robię ją ja. Uwielbiam smak świeżych warzyw w środku zimy.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior
    2 duże ziemniaki
    1 duża marchewka
    1 średniej wielkości pietruszka
    1 por
    pęczek koperku
    2 kostki rosołowe dobrej jakości
    2 łyżki śmietany
    szczypta ziół prowansalskich
    szczypta przyprawy typu wegeta
    soł, pieprz do smaku
    2 listki laurowe
    2 ziarenka ziela angielskiego


Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kalafiorowa bomba witaminowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 1,5 litra wody dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie, w gotującej się wodzie rozpuść kostki rosołowe, następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oraz kalafior podzielony na różyczki i por pokrojony w ćwiartki. Całość gotuj aż do czasu gdy warzywa staną się miękkie. Dopraw według upodobania. Całość zabiel śmietaną i ponownie doprowadź do wrzenia.
    Smacznego!

Porady

Bulion z kostek rosołowych można zastąpić bulionem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować