Kakaowe muffinki

5 (187 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Można je zabrać na piknik albo zajadać się nimi w domu. Świetne jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki suche:
    2 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    składniki mokre:
    1 jajko
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    0,5 szklanki oleju
    1,25 szklanki mleka
    lukier:
    120 g cukru pudru
    2 łyżki wody
    posypka czekoladowa
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Muffinki

Kakaowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielnie mieszamy wszystkie składniki suche oraz mokre. Łączymy je ze sobą i mieszamy. Ciastem napełniamy foremki lub papilotki do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 25 minut.
  • 2. Cukier puder mieszamy z wodą (gdyby lukier był za rzadki, dosypujemy odrobinę cukru pudru), polewamy ostudzone muffinki i posypujemy posypką czekoladową.

Porady

Ekstrakt waniliowy można zastąpić cukrem waniliowym, wówczas łączymy go ze składnikami suchymi. Zamiast lukrować można muffinki posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować