Przepisu nie dostałem, ale miałem okazje skosztować je na kolacji u właściciela Chorwackiej willi. Po degustacji zabrałem się do sporządzenia listy składników.
Kajzerkowe miseczki pożywnie nafaszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Farsz)
Na patelnię wlać odrobinę oleju tak żeby podsmażyć pokrojoną drobno cebulę. Gdy będzie miękka dodać skrojone w kostkę boczek i szynkę. Podsmażyć. Następnie dodać pieczarki starte na tarce, pokrojoną paprykę. Wycisnąć ząbek czosnku. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania.
Kazjerki)
Nożem należy odkroić wierzch bułek. Delikatnie wydrążyć ich środki tak by nie uszkodzić dna. Wieczka odłożyć do przykrycia całości.
W dnie każdej z wydrążonej bułek kładziemy plaster sera. Na ser nakładamy farsz. Na wierzch tak nafaszerowanej bułki wbijamy jajko.
Blachę do pieczenia należy wyłożyć papierem do pieczenia. Układamy bułki wraz z wieczkami i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ~200 stopni na około 5 minut – należy obserwować stopień w jakim ścięło się jajko, każdy lubi mniej lub bardziej twarde.
Życzę smacznego!
Komentarze