Kaczka faszerowana po niemiecku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Chodziła za mną gęś , a kaczka wylądowała w piekarniku :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • kaczka , ok 3 kg
    Farsz : podroby (żołądek , wątróbka i serce kaczki)
    15 dag boczku surowego
    15 dag pieczarek
    1 cebula
    1 dymka
    1 pęczek natki
    2 jajka
    skórka z otarta z 1/2 cytryny
    3 bułki
    3/4 l mleka
    2 łyżki śmietany 18 %
    2 łyżki masła
    1 łyżka mąki
    1 łyżeczka estragonu
    półtora łyżeczki majeranku
    sól , pieprz
    Sos : 1 pęczek włoszczyzny
    1 cebula
    125 ml czerwonego wina
    150 ml bulionu drobiowego
    Czerwona kapusta : 1/2 kg czerwonej kapusty
    1 cebula
    1 jabłko
    100 ml czerwonego wina
    2 łyżki masła
    1 liść laurowy
    2 goździki
    szczypta ziela angielskiego
    sól
    mielony biały pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka faszerowana po niemiecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kaczka faszerowana po niemiecku 1. Czerwona kapusta : Kapustę po obraniu z wierzchnich liści poszatkowałem. Jabłko po obraniu i usunięciu środka z pestkami pokroiłem w cienkie plastry. Poddusiłem na rozgrzanym maśle razem z cebulą. Dodałem poszatkowana kapustę , przyprawy , podlałem winem , przykryłem i dusiłem do miękkości.
  • Kaczka faszerowana po niemiecku 2. Farsz: bułki zalałem wrzącym mlekiem . Pokroiłem cebulę , dymkę , pieczarki , natkę , boczek i podroby. Cebulę i dymkę zeszkliłem na maśle . Dodałem pieczarki , podroby i natkę , dusiłem do miękkości . Ostudziłem , wymieszałem z odciśniętymi bułkami , jajkami, mąką, śmietaną , estragonem ,majerankiem i skórką z cytryny , doprawiłem solą i pieprzem .
    Kaczkę natarłem solą , pieprzem , estragonem , napełniłem farszem , zaszyłem.
    Ułożyłem w brytfance . Piekłem po ok.40 minut z obu stron ( po 40 min odwróciłem ) ,w temperaturze 190 stopni.
  • Kaczka faszerowana po niemiecku 3. Sos : cebule i włoszczyznę pokroiłem , włożyłem do naczynia z kaczką i upiekłem. Kaczkę wyjąłem , zawinąłem w folię aluminiową. Sos odtłuściłem , przetarłem przez sito , wymieszałem z winem i bulionem. Przyprawiłem , zagotowałem i wlałem do sosjerki.
    Kaczkę rozwinąłem , ułożyłem na kapuście. Podałem z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować