JEŻYK

0 (0 ocen)

  • 40 min

DELIKATNY BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI TROPIKALNYMI.IDEALNY NA URODZINKI DLA MALUCHÓW.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt( tortownica 24 cm)
    8jajek
    7 łyżek cukru
    8łyżek mąki krupczatki
    1 łyzka maki ziemniaczanej
    3 łyzeczki kakao
    0.5 łyzeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    0.5 szkl owoców tropikalnych z puszki lub świeże bądz dowolne.
    500ml śmietanki 30%
    3-4 łyżki cukru pudru
    1 op bitej śmietany w proszku
    2 łyzeczki żelatyny
    Poncz:
    100 ml przegotowanej wody
    sok wciśniety z 1/2 cytryny
    Dodatkowo:
    3 łyzki kolorowego ryżu preparowanego
    1 łyżka posypki czekoladowej
    3 lentylki lub m&m
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jeżyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • JEŻYK 1. Białka oddzielić od żóltek i ubić na sztywna piane, stopniowo dodawać cukier i ubijać aż całkowicie sie rozpuści. Następnie wmieszac po 1 żółtku a na końcu przesiać mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec przez 25-30 minut w temp. 180 stopni.

    Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzącej wody,studzimy.
    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem,dodajemy bitą śmietanę w proszku.Miksujemy około 3-4 min.Na końcu łączymy z zimną żelatyną.
    Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy w połowie wysokości.Z upieczonego ciasta odetnij 2 kawałki o szerokości 4cm z każdej strony i 2 małe trójkąty z przodu(tworząc pyszczek).Małe trójkąty rozkruszamy.Dolną warstwę pozostałego kawałka nasączamy ponczem,wykładamy owoce odsączone z puszki i wykładamy około 5 łyzek masy.Pozostawione 4 kawałki nasączami i smarujemy niewielką ilośćią masy i układamy pionowo na powierzchni posmarowanego ciasta(formując grzbiet jeżyka)
    Całość pokrywamy masą,formując kształt jeżyka.Obsypujemy kruszonką lekko dociskając do masy.Doprawiamy nos i oczy.Wbijamy lekko ryż i posypujemy grzbiet posypką.
    Wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować