Tarta ze Śliwkami i Pianką Orzechową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna, lekka i oryginalna tarta aż ślinka kapie!

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto: 16 d mąki pszennej typ 480, 12 masła, 6d cukru, 1 jajko,

    krem: 20ml wody, 6d budyniu waniliowego, 200ml wody, sok z 1 cytryny, 10d cukru, 3 białka

    nadzienie: 40d dojrzałych śliwek, dżem pomarańczowy, starta skórka z 2 limetek, 2 łyżki kwaskowatego kompotu owocowego,

    pianka: szczypta soli, 4 łyżki startych orzechów włoskich, 2d mąki kukurydzianej, cukier puder do posypania, 4 białka, 8 d cukru

    poza tym: forma do tart, masło, cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ze śliwkami Tarty Desery

Tarta ze śliwkami i pianką orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przygotuj ciasto. wszystkie składniki zagnieć szybko, na zimnej stolnicy, aż powstanie elastyczne ciasto. owiń przezroczystą folią i włóż do lodówki żeby nieco podrosło. następnie cienko wałkujemy, wkładamy do wysmarowanej masłem formy, krawędzie podwijamy lekko do góry. nakłuwamy widelcem i pieczemy w 170 st. 10 minut.
  • 2. wodę zagotuj z 5d cukru.budyń wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj do wody z cukrem, wymieszaj. całość jeszcze raz zagotuj. białka ubij z pozostałym cukrem na pianę i dodaj powoli do kremu.
  • 3. śliwki umyj, przetnij i pół i wypestkuj. dżem podgrzej, rozsmaruj na cieście. następnie ułóż na tym owoce z kompotu, posmaruj kremem. startą z limetek skórkę rozsyp na kremie. na tym ułóż śliwki.
  • Jej Mość Tarta z Pianką Orzecową 4. białka z cukrem i solą ubij na pianę dodaj szybko orzechy i mąkę kukurydzianą, szybko wymieszaj i wyłóż na ciasto.piecz w 180st. aż piana nabierze koloru. pozostaw do ostygniecia i posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować