Bardzo lubię bób i sezon na to warzywo staram się wykorzystać jak najlepiej, przyrządzając różnego rodzaju potrawy. Tutaj proponuję jajecznicę z bobem i kiełbasą. Okazało się, że bób świetnie smakuje w towarzystwie jajek :)
Jajecznica z kiełbasą i bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bób wypłukać, wrzucić do garnka i zalać zimną wodą. Dodać sól i cukier. Gotować przez około 15 minut od momentu wrzenia. Odcedzić, a gdy przestygnie, obrać ze skórek.
Kiełbasę pokroić w cienkie ćwierćplasterki. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić kiełbasę i podsmażyć wedle uznania (ja lubię w jajecznicy kiełbasę mocno zrumienioną). Następnie dodać bób i przesmażyć razem z kiełbasą.
Jajka wbić do miseczki, rozbełtać widelcem. Dodać świeżo zmielony pieprz, posolić. Wlać jajka na patelnię i usmażyć jajecznicę.
Smacznego :)
Komentarze