Moja propozycja ciasta na dziś to przepyszny jabłecznik z orzechami, rodzynkami i nutellą. Zaskoczy was prostota jego wykonania i smak! Wilgotny, pełen kawałków jabłek, orzechowy z posmakiem znanego kremu. Zapraszam po przepis!
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
ok. 700 g słodkich twardszych jabłek
1/2 szklanki cukru
garść rodzynek
ok. 50 g orzechów(ja dałam migdały i laskowe)
3 jajka
3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok 80g czekolady dowolnej
4 łyżki śmietanki 30%
Jabłkowy chlebek z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w jednakowej wielkości kostkę. Dodać rodzynki i posiekane orzechy. Wsypać cukier i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić.
Jajka zmiksować z kremem czekoladowym i dodać jabłka razem z bakaliami. Wymieszać za pomocą łyżki, a na końcu wsypać przesianą mąkę z kakao i proszkiem. Po wymieszaniu przełożyć do dużej keksówki (10 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 40-50 min. Polać czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką.
Komentarze