Jabłka zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek podsmażyć na gorącej patelni.Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na dwóch łyżkach oleju.Dodać wyciśniętą z osłonek kaszankę, smażyć, mieszając.Dodać, keczup, musztardę oraz miód. Wymieszać, chwilę smażyć. Farsz przyprawić do smaku solą, pieprzem, tabasco i majerankiem.
2.Jabłka opłukać, pościnać wierzchy, ostrożnie wydrążyć środki i napełnić przygotowanym farszem. Na kaszankę położyć plasterek boczku. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem żaroodpornej formy. Zapiekać 20 minut.w temp.180 st. Przyozdobić pietruszką.
Porady
Przed pieczeniem jabłka można ponakłuwać w kilku miejscach - wówczas nie popękają.
Komentarze