Jabłka zapiekane

5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Tak przyrządzone pieczone jabłka mają wyrazisty, niepowtarzalny smak.

  • 20 min

Składniki:

  • 3 duże zielone jabłka
    60 dag kaszanki z kaszy gryczanej
    1 cebula
    3 plasterki boczku
    1 łyżka musztardy
    1 łyżka keczupu
    1 łyżka miodu
    5 kropli sosu tabasco
    łyżka majeranku suszonego
    sól, pieprz
    natka pietruszki





Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Faszerowane Przystawki

Jabłka zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek podsmażyć na gorącej patelni.Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na dwóch łyżkach oleju.Dodać wyciśniętą z osłonek kaszankę, smażyć, mieszając.Dodać, keczup, musztardę oraz miód. Wymieszać, chwilę smażyć. Farsz przyprawić do smaku solą, pieprzem, tabasco i majerankiem.
  • 2. Jabłka opłukać, pościnać wierzchy, ostrożnie wydrążyć środki i napełnić przygotowanym farszem. Na kaszankę położyć plasterek boczku. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem żaroodpornej formy. Zapiekać 20 minut.w temp.180 st. Przyozdobić pietruszką.

Porady

Przed pieczeniem jabłka można ponakłuwać w kilku miejscach - wówczas nie popękają.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować