Bardzo prosty i szybki jabłecznik z pyszną masą jabłkową .Ten tradycyjny jabłecznik z delikatną masą jabłkową uwielbia mój syn, któremu trudno dogodzić .
20 min
Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
12 dag masła zimnego
1 całe jajko
nadzienie:
1 kg pokrojonych jabłek
cynamon
rodzynki namoczone w gorącej wodzie lub rumie
1 szklanka orzechów włoskich
1.Mąkę , cukier ,cukier waniliowy,masło zimne i troszkę soli posiekać na stolnicy dodać do tego 1 całe jajko i zarobić ciasto , włożyć do woreczka i do lodówki.
2.Ciasto podzielić na 2 części. Większą częśc rozwałkować cienko jak na pierogi, położyć ją na dno tortownicy boki też obłożyć ciastem . Nadzienie wymieszać w misce. Położyć masę jabłkowo w tortownicy, drugą warstwę ciasta pokroić w paski i ułożyć na jabłkach . Piec godzinę w tem 180 stopni. Po wyjęcu z piekarnika obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze