Jabłecznik

4.5 (195 ocen)

  • 20 min

Bardzo prosty i szybki jabłecznik z pyszną masą jabłkową .Ten tradycyjny jabłecznik z delikatną masą jabłkową uwielbia mój syn, któremu trudno dogodzić .

  • 20 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    szczypta soli
    12 dag masła zimnego
    1 całe jajko

    nadzienie:
    1 kg pokrojonych jabłek
    cynamon
    rodzynki namoczone w gorącej wodzie lub rumie
    1 szklanka orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę , cukier ,cukier waniliowy,masło zimne i troszkę soli posiekać na stolnicy dodać do tego 1 całe jajko i zarobić ciasto , włożyć do woreczka i do lodówki.
  • 2. Ciasto podzielić na 2 części. Większą częśc rozwałkować cienko jak na pierogi, położyć ją na dno tortownicy boki też obłożyć ciastem . Nadzienie wymieszać w misce. Położyć masę jabłkowo w tortownicy, drugą warstwę ciasta pokroić w paski i ułożyć na jabłkach . Piec godzinę w tem 180 stopni. Po wyjęcu z piekarnika obficie posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować