Uwielbiam jabłeczniki, dlatego często je robię.

Składniki:

  • CIASTO:
    250 g masła lub margaryny
    1 szkl cukru
    cukier wanilinowy
    5 jajek
    2,5 szkl mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    JABŁKA:
    2 duże słoiki jabłek potartych na grubych oczkach ( z cukrem)
    2 galaretki dowolnego smaku

    POLEWA:
    3 łyżki margaryny
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki kakao
    1 łyżka śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Miękkie masło lub margarynę zmiksować dodając cukry. Następnie dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do reszty składników. Na posmarowaną blachę ( ok 40cm x 25 cm) wyłożyć ciasto. Piec ok 40 min.
  • 2. Przekroić ciasto na pół póki jeszcze jest ciepłe.
    Jabłka podgrzać w rondelku, gdy będą już gorące wsypać galaretki. Odstawić na chwilę do ostygnięcia. Przełożyć ciasto masą jabłkową.
  • 3. POLEWA: Margarynę rozpuścić w rondelku , dodać cukier i kakao stale mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą zdjąć rondelek z ognia i dodać śmietanę. Jabłecznik polać polewą i posypać np. łuskanym słonecznikiem
  • 4. Wstawić do lodówki. Jabłecznik gotowy jest po kilku godzinach.

Porady

* do ciasta można dodać kakao oraz ew. 2 łyżki mleka i zrobić ciemne ciasto, albo podzielić na pół i upiec osobno 2 blaty jedno jasne drugie ciemne * można użyć również świeżych jabłek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować