Jabłecznik

  • wyświetlono: 1305 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam jabłeczniki, dlatego często je robię.

jola0208

Składniki

CIASTO:
250 g masła lub margaryny
1 szkl cukru
cukier wanilinowy
5 jajek
2,5 szkl mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

JABŁKA:
2 duże słoiki jabłek potartych na grubych oczkach ( z cukrem)
2 galaretki dowolnego smaku

POLEWA:
3 łyżki margaryny
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
1 łyżka śmietany

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznik

  • 1. CIASTO:
    Miękkie masło lub margarynę zmiksować dodając cukry. Następnie dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do reszty składników. Na posmarowaną blachę ( ok 40cm x 25 cm) wyłożyć ciasto. Piec ok 40 min.
  • 2. Przekroić ciasto na pół póki jeszcze jest ciepłe.
    Jabłka podgrzać w rondelku, gdy będą już gorące wsypać galaretki. Odstawić na chwilę do ostygnięcia. Przełożyć ciasto masą jabłkową.
  • 3. POLEWA: Margarynę rozpuścić w rondelku , dodać cukier i kakao stale mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą zdjąć rondelek z ognia i dodać śmietanę. Jabłecznik polać polewą i posypać np. łuskanym słonecznikiem
  • 4. Wstawić do lodówki. Jabłecznik gotowy jest po kilku godzinach.

Porady

* do ciasta można dodać kakao oraz ew. 2 łyżki mleka i zrobić ciemne ciasto, albo podzielić na pół i upiec osobno 2 blaty jedno jasne drugie ciemne
* można użyć również świeżych jabłek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciejabłkaDeserjabłecznik

Komentarze

Podobne przepisy

Jabłecznik

Dodane przez: smak i uczucie

Jabłecznik

Smaczne ciasto z jabłkami

jabłecznik

Dodane przez: kristin

Jabłecznik

Proste i dobre ciasto

jabłecznik

Dodane przez: iziona

Jabłecznik

Po tych wszystkich piernikach i...

Jabłecznik

Dodane przez: Beata07

Jabłecznik

Ciasto- pyszne i super kruche,...

Jabłecznik

Dodane przez: Wioleta

Jabłecznik

Idealna propozycja na coś słodkiego...

Dodane przez: karolina90

Jabłecznik

Wyśmienity lekki placek. Ostatnio...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE