"Winna" pychotka

0 (0 ocen)

Delikatny biszkopt, lekki krem jogurtowy i owoce zatopione w galaretce z wina nadają niepowtarzalny smak temu ciastu.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    ¾ szkl. mąki tortowej
    ¾ szkl mąki ziemniaczanej
    1 ½ szkl. cukru pudru
    6 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA JOGURTOWA :
    600 ml jogurtu naturalnego
    100 g cukru (ok. pół szkl.)
    1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    20 g żelatyny

    "WINNA" GALARETKA
    mrożone lub świeże owoce ( truskawki, wiśnie, borówki , maliny)
    300 ml. czerwonego wina ( np. Edelkirch)
    50 g cukru ( niekoniecznie)
    20 g żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Wina

"winna" pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka ubić, dodawać partiami cukier puder ciągle ubijając, do tego pojedynczo dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypywać pomału mieszając łyżką.
  • 2. MASA JOGURTOWA:
    Żelatynę rozpuścić dodając kilka łyżek gorącej wody. Ciągle mieszając dodawać stopniowo jogurt, startą skórkę z cytryny i cukier. Tak przygotowaną masę wylać na spód biszkoptowy i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 3. "WINNA " GALARETKA
    Wino wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącego wina. Po 2 minutach gotowania odstawić wino i dodać rozpuszczoną żelatynę.
  • 4. Na zastygniętą masę jogurtową ułożyć owoce i zalać tężejącą winną galaretką. Wstawić do lodówki.

Porady

Do galaretki z wina można dodać wody, wtedy będzie mniej "winna".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Owoce Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować