"winna" pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Białka ubić, dodawać partiami cukier puder ciągle ubijając, do tego pojedynczo dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypywać pomału mieszając łyżką.
2.MASA JOGURTOWA:
Żelatynę rozpuścić dodając kilka łyżek gorącej wody. Ciągle mieszając dodawać stopniowo jogurt, startą skórkę z cytryny i cukier. Tak przygotowaną masę wylać na spód biszkoptowy i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
3."WINNA " GALARETKA
Wino wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącego wina. Po 2 minutach gotowania odstawić wino i dodać rozpuszczoną żelatynę.
4.Na zastygniętą masę jogurtową ułożyć owoce i zalać tężejącą winną galaretką. Wstawić do lodówki.
Porady
Do galaretki z wina można dodać wody, wtedy będzie mniej "winna".
Komentarze