Ten przepis poleciła mi sąsiadka który mi bardzo posmakował. Gdy zrobiłam go, domownikom bardzo posmakował. Naprawdę bardzo pyszny, polecam ! wyglądają jak gołąbki
20 min
Składniki:
mąka pszenna - 300 gramów
mleko - 700 mililitrów
sos w słoiku spaghetti - 1 sztuka
jajko - 1 sztuka
olej - 80 mililitrów
ser parmezan - 500 gramów
ser ricotta - 100 gramów
ser mascarpone - 100 gramów
gałka muszkatołowa - 10 gramów
chili - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
świeży lub mrożony szpinak - 300 gramów
suszone pomidory - 100 gramów
orzeszki pinii - 10 gramów
cebula szalotka - 2 sztuki
śmietana 18% - 50 mililitrów
Pokusa dla łobuza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Mleko pomieszaj z mąką i jajkiem tak, aby powstało ciasto naleśnikowe. Jeśli ciasto okaże się za gęste, rozcieńcz je do odpowiedniej konsystencji. Do ciasta dodaj część oleju i szczyptę soli. Następnie usmaż naleśniki.
2.Cebulkę pokrój i podsmaż ze szpinakiem. Dopraw do smaku gałką muszkatołową oraz ostrą papryką. Pokrój suszone pomidory i dodaj do szpinaku wraz z orzeszkami piniowymi.
3.Parmezan zetrzyj na tarce, mniejszą część odłóż na bok, resztę pomieszaj z serem ricotta i serem mascarpone. Następnie dopraw do smaku szczyptą gałki muszkatołowej. Właściwą ilość sera ułóż na naleśnikach, dodaj podsmażony szpinak i całość zroluj zawijając naleśnik po bokach.
4.Naleśniki ułóż w żaroodpornym naczyniu i zalej sosem . Po wierzchu posyp odrobiną sera i polej kilkoma łyżkami śmietany. Całość piecz w piekarniku w 200 ° C przez około 40 minut.
Komentarze