KAWOWA POKUSA

  • wyświetlono: 3878 |
  • dodany do książki kucharskiej: 36 |
  • polecenia: 0

Zdecydowanie tego deserku nie może zabraknąć na świątecznym stole. Kawowo- czekoladowa pokusa zachwyci każde oko.

IMG_20181225_144528
  • 140min

Składniki

biszkopt:
5 jajek
6-7 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli do białek

poncz kawowy:
1/3 szkl. kawy cappucino czekoladowego

masa czekoladowa:
100g deserowej czekolady
1 śnieżka w proszku (na 200ml swojskiego mleka)
3 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny (na 0,5 szkl. gorącej wody)

krem cappuccino:
1 śnieżka w proszku (na 200ml swojskiego mleka)
8 łyżek cappuccino czekoladowego
3 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny (na 0,5 szkl. gorącej wody)

galaretka kawowa:
0,8l kawy czarnej
2 krople aromatu o smaku rumu
6 łyżeczek żelatyny
8łyżeczek cukru

Dodatkowo:
cappucino do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

KAWOWA POKUSA

  • 1. Biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy sól i ubijamy je na sztywno, dodajemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy chwilkę, następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, ucieramy. Wylewamy na blaszkę 24x38 i pieczemy ok. 23min. w 170C. Po upieczeniu ciasto schładzamy, Nasączamy ponczem kawowym.
  • 2. Masa czekoladowa: Czekoladę schładzam, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Śnieżkę ubijamy na mleku na sztywno i dodajemy cukier. Schładzamy w lodówce. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, i również schładzamy. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki ubitej śnieżki, mieszamy dokładnie, następnie do całości kremu dodajemy zahartowaną żelatynę i od razu miksujemy-wsypujemy startą czekoladę i mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę wykładamy na naponczowany blat kakaowy.Włożyć do lodówki.
  • 3. Krem cappuccino. Śnieżkę ubijamy na mleku na sztywno, dodajemy cukier i cappuccino, miksujemy chwilkę. Wkładamy do lodówki aby ją schłodzić. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i również schładzamy. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki kremu cappuccino i mieszamy dokładnie, następnie do całości kremu dodajemy zahartowaną żelatynę i miksujemy. Wylewamy na masę czekoladową i Schładzamy w lodówce .
  • 4. Galaretka kawowa. Kawę zaparzamy, następnie słodzimy i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Przecedzamy przez sitko żeby nie było fusów. W kawie rozprowadzamy żelatynę, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia, schładzamy. Dodajemy aromat rumowy. Gdy galaretka zacznie nam delikatnie gęstnieć wylewamy na masę i wkładamy do lodówki. Na koniec posypujemy cappucino.
  • 5. Inspiracja z: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-zmierzch-cappuccino

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

grysikowa pokusa

Dodane przez: talia1924

grysikowa pokusa

ciasto jest proste,tanie i rozpływa...

Malinowa pokusa

Dodane przez: anik9

Malinowa pokusa

To pokusa, której trudno się oprzeć.

nuta gorzkiej czekolady z gruszkami

Dodane przez: gussskaaa

Gruszkowa pokusa

To ciasto smakuję całej rodzinie....

image-0oo2dik

Dodane przez: paolineczka

Owocowa pokusa

Mając ochotę na coś słodkiego,...

Brzoskwiniowa pokusa

Dodane przez: ciasto

Brzoskwiniowa pokusa

Brzoskwinie w innym wydaniu - w...

image-1my2ari

Dodane przez: Apetyczna babeczka

SŁODKA POKUSA

Wykwintne, delikatne i rozpływające...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.