Golonka w piwie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonkę dokładnie myjemy i jeśli jest taka potrzeba opalamy, aby pozbyć się włosów. Mięso delikatnie nacinamy w kilku miejscach, w które następnie wciskamy pokrojony w plasterki czosnek. Golonkę solimy, pieprzymy, nacieramy słodką papryką i zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i opiekamy w nim golonkę przez ok. 30 min. Do garnka wlewamy puszkę piwa, delikatnie podgrzewamy, wkładamy do niego opieczoną golonkę i gotujemy na niewielkim ogniu. Czas gotowania uzależniony jest od wielkości golonki, moja gotowała się niecałe 1,5 godziny. W trakcie gotowania należy pamiętać o uzupełnianiu płynu (woda lub piwo), gdyż mięso powinna być zanurzone w nim przynajmniej do połowy. Golonka jest gotowa, kiedy z łatwością odchodzi od kości.
Jeśli zależy nam na uzyskaniu chrupiącej skórki po ugotowaniu golonkę wyciągamy z piwnego wywaru, skórę smarujemy miodem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut.
Mięso podajemy klasycznie z chrzanem, musztardą, ogórkiem kiszonym i ewentualnie z pieczywem.
Komentarze