Golonka w piwie.

4.5 (198 ocen)

Danie mistrzów :-)

Składniki:

  • golonka wieprzowa
    1-2 puszki ciemnego piwa 0,5 l.
    1-2 ząbki czosnku
    1-2 łyżeczki miodu
    sól
    pieprz
    słodka papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Golonka w piwie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonkę dokładnie myjemy i jeśli jest taka potrzeba opalamy, aby pozbyć się włosów. Mięso delikatnie nacinamy w kilku miejscach, w które następnie wciskamy pokrojony w plasterki czosnek. Golonkę solimy, pieprzymy, nacieramy słodką papryką i zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc.
    Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i opiekamy w nim golonkę przez ok. 30 min. Do garnka wlewamy puszkę piwa, delikatnie podgrzewamy, wkładamy do niego opieczoną golonkę i gotujemy na niewielkim ogniu. Czas gotowania uzależniony jest od wielkości golonki, moja gotowała się niecałe 1,5 godziny. W trakcie gotowania należy pamiętać o uzupełnianiu płynu (woda lub piwo), gdyż mięso powinna być zanurzone w nim przynajmniej do połowy. Golonka jest gotowa, kiedy z łatwością odchodzi od kości.
    Jeśli zależy nam na uzyskaniu chrupiącej skórki po ugotowaniu golonkę wyciągamy z piwnego wywaru, skórę smarujemy miodem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut.
    Mięso podajemy klasycznie z chrzanem, musztardą, ogórkiem kiszonym i ewentualnie z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować