Gołąbki z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście kapusty obgotować w posolonej wodzie do miękkości.Wyciąć twarde środki i ostudzić.
2.Z łososia zdjąć skórę i pokroić na 6 kawałków. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Każdy kawałek zwinąć w 2 liście.
3.Sos pomidorowy: rozgrzać masło, połączyć z przecierem i bulionem.Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodając po łyżce gorącego bulionu z przecierem (dzięki temu sos się nie zważy).Śmietanę wlać do sosu, wymieszać. Dodać ziarenka pieprzu, doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny.
4.W garnuszku na dnie rozłożyć kilka liści kapusty i ułożyć ściśle gołąbki.Zalać je gęstym sosem pomidorowym i przykryć liśćmi kapusty. Gotować na małym ogniu 20 -25 minut. Gołąbki podawać z ryżem,udekorować plasterkami cytryny i koperkiem.
Porady
kapustę pekińską warto zastąpić młodą lub włoską kapustą.
Komentarze