Gołąbki z indykiem, warzywami i dwoma rodzajami ryżu

  • wyświetlono: 973 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tak się właśnie przedstawia w naszym domu sprawa gołąbków, które wielu uważa za najlepsze. Roboty dużo, ale warto, bo mamy na prawdę smaczny obiad na kilka dni. Świetnie smakują podgrzewane. Nawet podczas mrożenia nie tracą swoich smakowych walorów. Pikantny farsz z dużą ilością warzyw sprawdzi się

wypisz-wymaluj
  • 240min

Składniki

- 1,5 kg udźca z indyka,
- porcja warzyw (marchewka -3-4, pietruszka -2, seler -1/2, por, cebula 2-3),
- 0,5 kg ryżu (300 g parabolicznego, 200 g ciemnego),
- 1-1,5 kg cebuli,
- pieprz czarny, pieprz ziołowa, vegeta domowa. ziele angielskie 3-4, listek laurowy 2,
- 2 główki kapusty,

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z indykiem, warzywami i dwoma rodzajami ryżu

  • 1. Mięso gotujemy w szybkowarze. Gdy jest miękkie dorzucamy warzywa, dodajemy vegetę, ziele angielskie, listek laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu, nie zakręcając szybkowara.
  • 2. Parzymy kapustę, oddzielamy i przygotowujemy liście.
  • 3. Drobno kroimy cebulę i obsmażamy na tłuszczu. Gdy cebula jest uduszona, mieszamy w niej wszystkie przyprawy - na bogato! 1,5 opakowania pieprzu ziołowego, pieprz czarny do smaku.
  • 4. Warzywa i mięso wyciągamy z rosołu i studzimy. Następnie kroimy - warzywa drobniej niż mięso.
  • 5. Odmierzamy 6 szklanek wywaru i gotujemy na nim ryż. W pierwszej kolejności wrzucamy ryż ciemny. Po 10 minutach wrzucamy ryż paraboliczny. Mieszamy. Przykrywamy. Gotujemy na wolnym ogniu co chwilę mieszając. Po 15 minutach od wrzucenia ryżu parabolicznego wyłączamy gaz i zostawiamy aby ryż wciągnął nadmiar wody.
  • 6. Do ugotowanego ryżu dorzucamy mięso z warzywami, usmażoną/uduszoną cebulę. Mieszamy. Jeśli trzeba mocniej doprawiamy.
  • 7. Zwijamy gołąbki - na liść kapusty, kopiasta łyżka farszu. Gołąbki układamy ściśle (1 przy 2) w wyłożonym liśćmi garze.
  • 8. Do pozostałego wywaru dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej domowy lub z kartonu). Doprawiamy pieprzem czarnym.
  • 9. Zalewamy gołąbki. Nie przesadzamy, bo wykipi. Przykrywamy je liśćmi. Wstawiamy do piekarnika.
  • 10. Wypiekamy około 2,5 godziny bez wiatraka! 250 stopni. Gdy zaczynają pachnieć - zmniejszamy temperaturę do 120-130 stopni. W trakcie wypiekania sprawdzamy czy nie trzeba dolać sosu. Pozostały sos wykorzystujemy do polania gołąbków już wypieczonych.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadmama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Ryż z rybą i warzywami

Dodane przez: AnetaJ

Ryż z rybą i warzywami

Szybko i smacznie, a przy tym ryż...

gołąbki

Dodane przez: Jolanta KG

Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem

Gołąbki z młodej kapusty są szybsze...

Udka z ryżem i warzywami

Dodane przez: RedakcjaPP

Udka z ryżem i warzywami

Z kuchnią jestem związana zawodowo....

Gotowe danie

Dodane przez: annamaria

Kurczak z ryżem i warzywami

Szybko i smacznie. Ryż z warzywami...

gołąbki

Dodane przez: Kasja1986

gołąbki z młodej kapusty z nadzieniem z indyka...

Pyszne wiosenne delikatne gołąbki...

Bulgur z indykiem i warzywami

Dodane przez: aicha1988

Bulgur z indykiem i warzywami

Pyszny, pożywny, jesienny obiad...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.