Gnocchi z marchewką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dodatek marchewki sprawił, że popularne kluseczki nabrały ładnego koloru i łagodnego smaku.

Składniki:

  • 250 g ugotowanych ziemniaków
    150 g marchewki
    1 łyżka masła
    pół szklanki mleka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    5-6 łyżek mąki pszennej
    1 jajko

    Do okraszenia:
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki masła
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Gnocchi Kopytka Dania główne

Gnocchi z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gnocchi- przygotowanie 1. Marchewkę obieramy,myjemy i ścieramy na małe wiórki, wkładamy do rondelka razem z masłem. Przesmażamy chwilę zalewamy mlekiem i dusimy aż całkiem zmięknie, a mleko odparuje. Po ostudzeniu miksujemy na gładko.
    Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, wkładamy do miski, dodajemy marchew, jajko, obie mąki, solimy do smaku i zagniatamy ciasto. Jeśli za bardzo się klei, dodajemy jeszcze mąki.
    Zwilżonymi dłońmi formujemy małe kulki, spłaszczamy je widelcem.
    Gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia.
    Podajemy z bułką tartą zrumienioną na maśle i lekko osoloną.

Porady

Do potrawy można zużyć ziemniaki,które zostały nam z obiadu, jeśli używamy świeżo gotowanych, musimy je wystudzić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kalafiorowe gnocchi

To może cię zainteresować