Gnocchi z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obieramy,myjemy i ścieramy na małe wiórki, wkładamy do rondelka razem z masłem. Przesmażamy chwilę zalewamy mlekiem i dusimy aż całkiem zmięknie, a mleko odparuje. Po ostudzeniu miksujemy na gładko.
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, wkładamy do miski, dodajemy marchew, jajko, obie mąki, solimy do smaku i zagniatamy ciasto. Jeśli za bardzo się klei, dodajemy jeszcze mąki.
Zwilżonymi dłońmi formujemy małe kulki, spłaszczamy je widelcem.
Gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia.
Podajemy z bułką tartą zrumienioną na maśle i lekko osoloną.
Porady
Do potrawy można zużyć ziemniaki,które zostały nam z obiadu, jeśli używamy świeżo gotowanych, musimy je wystudzić.
Komentarze