opakowanie ciasta francuskiego
1/2 kostki masła
cukier puder
NA CIASTO:
25 dag mąki
8 dag masła
2 łyżki śmietany
1 jajko
łyżka cukru
sól
NADZIENIE:
20 dag maku
12 dag cukru
2 opakowania cukru waniliowego
200 ml śmietany
2 jajka
150 ml mleka
40 dag twarogu
budyń śmietankowy
20 dag orzechów włoskich
6 dag miodu
1.Zimne masło posiekać z mąką dodając jajko, śmietanę, cukier, szczyptę soli i szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować kulkę owinąć w folie i włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto francuskie rozwałkować na cienkie płaty i odłożyć. Kruche ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować wylepić nim dno blachy 28 cm i ciasto po nakłuwać widelcem. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, wyjąć i ostudzić i pół kostki masła rozpuścić i ostudzić.
2.Mak zalać 60 ml gorącego mleka aż napęcznieje, przecedzić, zmielić. Jajko utrzeć z 7 dag cukru i cukrem waniliowym i połączyć z makiem i 100 ml śmietanki. Jajko utrzeć z 5 dag cukru stopniowo dodając twaróg, 100 ml śmietanki, budyń, a orzechy zmielić i wymieszać z 6 dag miodu i cukrem waniliowym.Wlać tyle gorącego mleka aby powstała lejąca masa.
3.Na ciasto kruche nałożyć warstwę masy makowej a na nią masę serowej i orzechowej, każdą przykryć płatem ciasta francuskiego posmarować rozpuszczonym i ostudzonym masłem (ostatnia warstwa to ma być ciasto francuskie) Piec 1 godzinę w 190 stopniach. Ciasto wystudzić w wyłączonym piekarniku, wyjąć ostudzone i pokroić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze