GIBANICA

4.47 (167 ocen)

Jest pyszne spróbuj a się przekonasz

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    1/2 kostki masła
    cukier puder

    NA CIASTO:
    25 dag mąki
    8 dag masła
    2 łyżki śmietany
    1 jajko
    łyżka cukru
    sól

    NADZIENIE:
    20 dag maku
    12 dag cukru
    2 opakowania cukru waniliowego
    200 ml śmietany
    2 jajka
    150 ml mleka
    40 dag twarogu
    budyń śmietankowy
    20 dag orzechów włoskich
    6 dag miodu
Wystaw ocenę:

4.47 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gibanica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne masło posiekać z mąką dodając jajko, śmietanę, cukier, szczyptę soli i szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować kulkę owinąć w folie i włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto francuskie rozwałkować na cienkie płaty i odłożyć. Kruche ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować wylepić nim dno blachy 28 cm i ciasto po nakłuwać widelcem. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, wyjąć i ostudzić i pół kostki masła rozpuścić i ostudzić.
  • 2. Mak zalać 60 ml gorącego mleka aż napęcznieje, przecedzić, zmielić. Jajko utrzeć z 7 dag cukru i cukrem waniliowym i połączyć z makiem i 100 ml śmietanki. Jajko utrzeć z 5 dag cukru stopniowo dodając twaróg, 100 ml śmietanki, budyń, a orzechy zmielić i wymieszać z 6 dag miodu i cukrem waniliowym.Wlać tyle gorącego mleka aby powstała lejąca masa.
  • 3. Na ciasto kruche nałożyć warstwę masy makowej a na nią masę serowej i orzechowej, każdą przykryć płatem ciasta francuskiego posmarować rozpuszczonym i ostudzonym masłem (ostatnia warstwa to ma być ciasto francuskie) Piec 1 godzinę w 190 stopniach. Ciasto wystudzić w wyłączonym piekarniku, wyjąć ostudzone i pokroić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować