Galaretka z wołowiną i musem z pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zalać wodą, zagotować. Po zagotowaniu, wodę odlać, mięso umyć, przełożyć do drugiego garnka, ponownie zalać wodą. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, czosnek, sól i pieprz. Gotować na malutkim ogniu ok. 2 godzin. po tym czasie mięso wyjąć z bulionu, ostudzić.
2.Wystudzone mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić. Należy użyć sitka z mniejszymi otworami.
3.Zagotować bulion wołowy (można użyć tego, który powstał z obgotowania mięsa, należy go wówczas wcześniej dokładnie przecedzić). Bulion zdjąć z ognia, dołożyć żelatynę i bardzo dokładnie rozmieszać (w bulionie nie powinno być najmniejszych grudek). Dołożyć zmielone mięso. Wymieszać.
4.Tak przygotowane mięso przełożyć w równych porcjach do małych filiżanek. Wystudzone wstawić do lodówki do stężenia.
5.Przygotować MUS Z POMIDORÓW: pomidory przełożyć do wysokiego naczynia, dodać czosnek, sól, cukier i pieprz do smaku, zmiksować blenderem. Po zmiksowaniu jeszcze ewentualnie doprawić.
6.W 1/3 szklance wrzątku rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny, bardzo dokładnie rozmieszać. Rozpuszczoną żelatynę wlać do pomidorowego musu, rozmieszać.
7.Mus pomidorowy równymi porcjami rozłożyć na tężejącą galaretkę z wołowiną. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
8.* Do przygotowania galaretek użyłam 8 filiżanek o pojemności ok. 170ml.
9.** Przed wyjęciem galaretki z filiżanki należy włożyć ją na krótką chwilę do letniej wody, dodatkowo jej boki można delikatnie oddzielić od ścianek filiżanki nożem.
10.*** Galaretkę udekorować gałązką natki pietruszki i podać z odrobiną octu z białego wina.
Komentarze