• 10 min
  • Dla 2 osób

Pyszne, szybkie i zdrowe frytki z cukinii, które przygotujesz w piekarniku, idealne jako przekąska na różne okazje jak również zdrowa alternatywa dla tradycyjnych frytek dla dzieci.

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 mniejsze cukinię
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    2 łyżki mleka
    3 łyżki bułki tartej
    Sól pieprz do smaku
    Po 1 łyżeczce oregano i tymianku
    5 łyżek oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Frytki z cukinii

Frytki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyj, osusz i pokrój na podłużne kawałki. W miseczce roztrzep jajko z mlekiem, dopraw solą, pieprzem oregano i tymiankiem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Wszystko dokładnie wymieszaj
  • 2. Do drugiej miseczki wsyp bułkę tartą.
    Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia wlej 3 łyżki oliwy z oliwek i posmaruj .
    Cukinię maczaj w jajku a następnie obtaczaj w bułce tartej. Cukinie układaj na blasze w odstępach.
    Wstaw do nagrzanego do 220st piekarnika i piec około 15-20 minut na złoty kolor. W międzyczasie przewróć 2 razu, pokrop oliwą i posyp solą i pieprzem.

Porady

Frytki możesz podawać z sosem czosnkowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować