Filety śledziowe w sosie warzywno-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.w robocie kuchennym na tarczy do warzyw zetrzeć obraną cebulę, włoszczyznę z porem
2.kupiłam u rybaków świeże, większe śledzie bez głów tzw. tuszki, w domu je wyfiletowałam - opłukać pod zimną wodą, odsączyć je na durszlaku, przełożyć do miski, posypać je kucharkiem, pieprzem i odstawić na 30 minut do lodówki, do woreczka wsypać mąkę i wkładać filety śledziowe po kilka sztuk, obsypać je mąką w woreczku-nie brudzi sie blatu mąką, na gorącym bardzo oleju smażyć na rumiano, przekładać na talerz usmażone
3.w garnku rozgrzać olej rzepakowy, wsypać startą włoszczyznę z cebulą, wsypać cukier, ziele angielskie i liście laurowe, podsmażać co jakiś czas mieszając z 5 minut
4.na robot nałożyć dzbanek-blender i zmiksować w nim pokrojone pomidory, wlać do podsmażanych warzyw, wlacwodę, przyprawę w płynie, ocet, wsypać pieprz i wszystko dusić z 5 minut, co jakiś czas mieszając
5.do większej miski wkładać porcjami filety, na nie wykładać warzywa z sosem i tak do wyczerpania składników, schować do lodówki najlepiej na całą noc do lodówki aby smaki sie "przegryzły"
Komentarze