Ekspresowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w cienkie plasterki. Aby nie ściemniały, jabłka można skropić sokiem z cytryny.
Z jajek na ciasto oddzielamy żółtka od białek. Margarynę roztapiamy w rondelku i studzimy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, stopniowo dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy cienkim strumieniem ostudzoną płynną margarynę. Lekko mieszamy.
2.Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem. Na cieście rozkładamy warstwę pokrojonych uprzednio plasterków z jabłek. Wierch jabłek posypujemy cukrem cynamonowym.
Z białek i cukru kręcimy mikserem pianę, którą wylewamy na warstwę jabłek. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w temp. 170 C z termoobiegiem.
Komentarze