Eklery bazyliowo-jagodowe

5 (1 ocen)

  • 24 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To danie może zajmuje trochę czasu, ale jest tego warte!

  • 24 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    80 ml mleka
    100 ml wody
    80 g masła
    2 g soli
    5 g cukru
    100 g mąki pszennej
    3 jajka (150 g)

    Krem jagodowy:
    100 g jagód (świeżych lub mrożonych)
    90 g cukru
    1 jajko
    1 żółtko
    2 g żelatyny + 10 ml zimnej wody
    50 g serka mascarpone
    10 ml soku z cytryny
    100 g masła

    Krem bazyliowy:
    300 g śmietanki kremówki 36%
    garść listków bazylii (4 g)
    200 g serka mascarpone
    200 g białej czekolady
    2 g żelatyny w proszku + 15 ml zimnej wody
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Eklerki

Eklery bazyliowo-jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem jagodowy: Można przygotować dzień wcześniej wieczorem. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Jagody zblendować z cukrem, jajkiem i żółtkiem na gładką masę. Umieścić w garnuszku, podgrzewać, nieustannie mieszając i uważając, by masa się nie zagotowała (jajka się wtedy zetną). Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać. Wlać sok z cytryny oraz dodać mascarpone, wymieszać. Gdy jagodowy krem ochłodzi się, dodać masło. Całość zblendować na gładko. Tak przygotowany krem jagodowy przykryć folią i schłodzić w lodówce.

    Krem bazyliowy: Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Śmietankę kremówkę wraz z listkami bazylii podgrzewać w garnuszku na małym ogniu, aż do zagotowania. Zdjąć z palnika, odstawić na 10 minut. Następnie wyjąć bazylię, a do śmietanki wmieszać upłynnioną żelatynę. Taką śmietanką zalać białą czekoladę, zblendować. Wmieszać serek mascarpone, ponownie zblendować. Na koniec dodać wyjęte wcześniej listki bazylii. Już nie blendować, zabezpieczyć krem folią spożywczą (w kontakcie) i schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc).

    Ciasto: wszystkie składniki oprócz mąki i jajek umieścić w garnuszku, podgrzewać, aż masło się stopi i cała mieszanka zagotuje. Wtedy wsypać mąkę i energicznie mieszając podgrzewać do uzyskania jednolitej gęstej masy odchodzącej od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, przełożyć masę do miski i wystudzić. Następnie wbijać po kolei jajka ucierając mikserem. Tak przygotowane aksamitne ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką. Na dużą płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać podłużne eklery o długości 10-11 cm (powinno wyjść około 16 sztuk). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C z funkcją termoobieg przez około 25 minut do ładnego zarumienienia. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić eklery jeszcze na 15 minut, by się dosuszyły. Wyjąć i wystudzić na kratce.

    Składanie:
    Górę eklerów ściąć ostrym nożem. Ciastka napełnić gęstym jagodowym kremem. Wyszprycować krem bazyliowy, który wcześniej ubić na sztywno. Eklery można udekorować dowolnymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować