Dżem malinowy z dodatkiem imbiru

5 (5 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Idealnie gładki i aksamitny dżem malinowy z wyczuwalną orzeźwiającą nutą imbirową.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 l malin
    1,5 kg cukru trzcinowego
    6 cm świeżego imbiru
    2 łyżki soku cytrynowego
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Dżem z malin

Dżem malinowy z dodatkiem imbiru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sok 1. Maliny zasypuję połową cukru, mieszam i pozostawiam na 2-3 godziny, by puściły sok.
    Następnie dodaję połowę imbiru pokrojonego w plasterki. Całość zagotowuję.
    Następnie sok przecedzam przez gęste sito, aby oddzielić owoce od soku. Gorące maliny przecieramy przez sito lub za pomocą przecieraka.
  • dżem 2. Do uzyskanego musu malinowego ścieram na drobnej tarce resztę imbiru i wsypuję resztę cukru. Dokładnie mieszam i ciągle mieszając gotuję na średnim ogniu około 5 minut.
  • dżem 3. Gorący dżem przelewam do wyparzonych słoiczków, zamykam . Najłatwiej to zrobić za pomocą lejka z szerokim wlewem, wtedy brzegi słoiczka pozostają czyste.
  • dżem 4. Zamknięte słoiczki przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia.
    Wystudzone sprawdzam czy są szczelnie zamknięte i odstawiam w suche, ciemne miejsce.

Porady

Odcedzony sok przelewam do butelek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Cukier trzcinowy Korzeń imbiru

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować