Dyniowe bułeczki z serem camembert i dipem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozrabiamy świeże drożdże, ciepłe mleko, 2 łyżeczki mąki, 1 łyżeczka cukru. Masło topimy i studzimy. Do misy miksera dodajemy drożdże, mus z dyni i resztę składników, na końcu stopione masło. Wyrabiamy ok. 10 min. Po wyrobieniu przekładamy do misy oprószonej mąką. Przykrywamy ścierką kuchenną na ok. 1 godz. Lepimy małe bułeczki. Sznurkiem związujemy bułeczki, robimy kształt dyni. Kładziemy bułeczki na blaszce na papierze do pieczenia. Smarujemy żółtkiem z odrobiną mleka, przyklejamy pestki dyni. Odstawiamy chwilę do wyrośnięcia. Do nagrzanego piekarnika 175 stopni wstawiamy bułeczki, pieczemy do zarumienienia ok. 25 min. Po wyjęciu i ostudzeniu wycinamy sznurki. W środek wkładamy laskę cynamonu. Bułeczki przekrajamy na pół, smarujemy majonezem/dipem żurawinowym, kładziemy roszponkę i ser camembert, polewamy dipem żurawinowym.
Dip:
Żurawinę gotujemy z niewielką ilością wody i cukru, do miękkości i odparowania wody. Po ostudzeniu mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku sól/cukier.
Komentarze