Dyniowe bułeczki z serem camembert i dipem żurawinowym

4 (1 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 1 osoby

Dyniowe bułeczki z serem camembert i dipem żurawinowym

  • 1 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • - 600 g mąki pszennej,
    - 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml),
    - 100 g masła,
    - 30 g świeżych drożdży,
    - 6 łyżeczek cukru,
    - 1 płaska łyżeczka soli.
    - ok. 300g musu z dyni,
    - pestki dyni.
    Dodatkowo:
    - garść żurawiny,
    - ok.2 łyżeczki cukru,
    - 2 łyżeczki majonezu,
    - ser camembert (1 okrągły),
    - garść roszponki.
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Kanapki

Dyniowe bułeczki z serem camembert i dipem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozrabiamy świeże drożdże, ciepłe mleko, 2 łyżeczki mąki, 1 łyżeczka cukru. Masło topimy i studzimy. Do misy miksera dodajemy drożdże, mus z dyni i resztę składników, na końcu stopione masło. Wyrabiamy ok. 10 min. Po wyrobieniu przekładamy do misy oprószonej mąką. Przykrywamy ścierką kuchenną na ok. 1 godz. Lepimy małe bułeczki. Sznurkiem związujemy bułeczki, robimy kształt dyni. Kładziemy bułeczki na blaszce na papierze do pieczenia. Smarujemy żółtkiem z odrobiną mleka, przyklejamy pestki dyni. Odstawiamy chwilę do wyrośnięcia. Do nagrzanego piekarnika 175 stopni wstawiamy bułeczki, pieczemy do zarumienienia ok. 25 min. Po wyjęciu i ostudzeniu wycinamy sznurki. W środek wkładamy laskę cynamonu. Bułeczki przekrajamy na pół, smarujemy majonezem/dipem żurawinowym, kładziemy roszponkę i ser camembert, polewamy dipem żurawinowym.
    Dip:
    Żurawinę gotujemy z niewielką ilością wody i cukru, do miękkości i odparowania wody. Po ostudzeniu mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku sól/cukier.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować