Dynastia

4.5 (154 ocen)

Polecam...

Składniki:

  • Biszkopt:
    300 g margaryny
    1 cukier waniliowy
    350 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    7 jaj (osobno białka i żółtka)
    3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
    2 łyżeczki amoniaku
    Warstwa porzeczkowa:
    dżem porzeczkowy z kawałkami porzeczek
    Warstwa cytrynowa:
    2 opakowanie bitej śmietany w proszku
    1 szklanka mleka
    galaretka cytrynowa
    pokrojony w kostkę ananas
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dynastia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty: Margarynę utrzeć na puszysty puch , dodać cukier i cukier waniliowy nadal ubijając, dodając kolejno po 1 żółtku. Następnie dodać do powstałej masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i amoniakiem i ponownie zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Gotową masę podzielić na 3 części. Jedną pozostawić białą, do drugiej dodać orzechy, a do trzeciej kakao. Ciasto wylać do blachy (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 25 min w temperaturze 180 st.C.
  • 2. Warstwa cytrynowa: Galaretkę cytrynową przygotować według przepisu na opakowaniu. Bite śmietany ubić w 1 szklance mleka. Gdy galaretka zacznie tężec, dodać ją do ubitej śmietany nadal ubijając. Dodatkowo można dodać pokrojony w kosteczkę ananas.
  • 3. Przełożenie: Biszkopt ciemny-dżem porzeczkowy-połowa masy cytrynowej z kawałkami ananasa-biszkopt orzechowy-masa cytrynowa z kawałkami ananasa-biszkopt jasny-polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować