1.Biszkopty: Margarynę utrzeć na puszysty puch , dodać cukier i cukier waniliowy nadal ubijając, dodając kolejno po 1 żółtku. Następnie dodać do powstałej masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i amoniakiem i ponownie zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Gotową masę podzielić na 3 części. Jedną pozostawić białą, do drugiej dodać orzechy, a do trzeciej kakao. Ciasto wylać do blachy (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 25 min w temperaturze 180 st.C.
2.Warstwa cytrynowa: Galaretkę cytrynową przygotować według przepisu na opakowaniu. Bite śmietany ubić w 1 szklance mleka. Gdy galaretka zacznie tężec, dodać ją do ubitej śmietany nadal ubijając. Dodatkowo można dodać pokrojony w kosteczkę ananas.
3.Przełożenie: Biszkopt ciemny-dżem porzeczkowy-połowa masy cytrynowej z kawałkami ananasa-biszkopt orzechowy-masa cytrynowa z kawałkami ananasa-biszkopt jasny-polewa
Komentarze