Duszona wieprzowina z warzywami, kaszą i konfiturą

  • wyświetlono: 801 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Do dań z wieprzowiną, duszonych z warzywami, świetnie pasuje jasne piwo lub białe wino.

PolskaGotuje
  • 6 porcje
  • Średni

Składniki

- szynka wieprzowa: 1.5 kilograma
- marchew: 2 sztuki
- seler naciowy: 150 gramów
- cebula: 2 sztuki
- czosnek: 2 ząbki
- liść laurowy: 3 sztuki
- ziele angielskie: 4 sztuki
- olej roślinny: 20 mililitrów
- natka pietruszki (gałązka): 2 sztuki
- białe wino (wytrawne): 100 mililitrów
- sól do smaku: 1 szczypta

- czerwona cebula: 600 gramów
- czosnek (rozgnieciony): 1 ząbek
- tymianek (suszony): 1 szczypta
- miód wielokwiatowy: 2 łyżki
- czerwone wino (wytrawne): 50 mililitrów
- sól i pieprz do smaku: 1 szczypta

- kasza jęczmienna: 200 gramów
- marchew: 150 gramów
- seler naciowy: 100 gramów
- cebula: 50 gramów
- czosnek: 1 ząbek
- boczek (wędzony, plasterki): 4 sztuki
- śmietana 30%: 50 mililitrów
- natka pietruszki (gałązki): 3 sztuki
- sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
- masło (do podsmażenia warzyw): 2 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Duszona wieprzowina z warzywami, kaszą i konfiturą

  • 1. Warzywa obrać i umyć, pokroić w grubą kostkę. Szynkę umyć w zimnej wodzie, wytrzeć ręcznikiem kuchennym. Pokroić na kawałki 3x3 cm.
  • 2. W rondlu rozgrzać olej i poddusić warzywa z czosnkiem, liśćmi laurowymi i zielem. Dodać natkę pietruszki. Warzywa przyprawić solą i pieprzem.
  • 3. Pokrojone mięso dodać do duszonych warzyw, wszystko razem dokładnie wymieszać i dusić ok. 15 minut.
  • 4. Wlać białe wino i dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolać wody. Czerwoną cebulę pokroić w kostkę.
  • 5. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć, dodać czosnek, miód, sól i tymianek. Dusić, aż miód się skarmelizuje. Wlać czerwone wino i dusić ok. 45 minut.
  • 6. Warzywa i boczek pokroić w drobną kostkę. W rondlu na maśle smażyć boczek do wytopienia tłuszczu (nie powinien być chrupiący).
  • 7. Dodać warzywa i dalej smażyć, wsypać kaszę jęczmienną i starannie wymieszać z warzywami, aby każde ziarno zostało osłonięte przez tłuszcz.
  • 8. Dolać po ok. 100 ml wody i wywaru z wieprzowiny (danie powinno być jak gęste ragoût). Gdy kasza będzie miękka, dodać śmietanę i posiekaną natkę.
  • 9. Ragoût z kaszy z warzywami położyć na środku talerza, wybrać z sosu po 4 kawałki mięsa na porcję. Polać sosem z duszenia wieprzowiny.
  • 10. Podgrzać konfiturę z cebuli i dwoma łyżkami stołowymi uformować porcję purée cebulowego i ułożyć na mięsie. Dekorować świeżą natką pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kaszawarzywawieprzowinaobiad

Komentarze

Podobne przepisy

polędwiczki duszone z jarzynami

Dodane przez: Neblina36

Polędwiczki duszone z musztardą i warzywami

Danie, które zasługuje na brawa....

Duszona wieprzowina z kuskusem i pieczarkami

Dodane przez: Ania321

Duszona wieprzowina z kuskusem i pieczarkami

Smaczne i pożywne danie.

gulasz

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Gulasz wieprzowy z warzywami i kaszą gryczaną

Bardzo lubię gulasze z dodatkiem...

kasza z warzywami i rybą

Dodane przez: anka1988

Ryba z warzywami i kaszą

Danie zawiera kaszę, warzywa i...

image-0w8t38q

Dodane przez: monika016

Wieprzowina po chińsku z warzywami

Wieprzowina po chińsku to danie,...

schab

Dodane przez: catha

Duszony schab z warzywami i soczewicą

Danie jednogarnkowe - plastry schabu,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE