Duszona wieprzowina z warzywami, kaszą i konfiturą

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Do dań z wieprzowiną, duszonych z warzywami, świetnie pasuje jasne piwo lub białe wino.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - szynka wieprzowa: 1.5 kilograma
    - marchew: 2 sztuki
    - seler naciowy: 150 gramów
    - cebula: 2 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - liść laurowy: 3 sztuki
    - ziele angielskie: 4 sztuki
    - olej roślinny: 20 mililitrów
    - natka pietruszki (gałązka): 2 sztuki
    - białe wino (wytrawne): 100 mililitrów
    - sól do smaku: 1 szczypta

    - czerwona cebula: 600 gramów
    - czosnek (rozgnieciony): 1 ząbek
    - tymianek (suszony): 1 szczypta
    - miód wielokwiatowy: 2 łyżki
    - czerwone wino (wytrawne): 50 mililitrów
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta

    - kasza jęczmienna: 200 gramów
    - marchew: 150 gramów
    - seler naciowy: 100 gramów
    - cebula: 50 gramów
    - czosnek: 1 ząbek
    - boczek (wędzony, plasterki): 4 sztuki
    - śmietana 30%: 50 mililitrów
    - natka pietruszki (gałązki): 3 sztuki
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - masło (do podsmażenia warzyw): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszona wieprzowina z warzywami, kaszą i konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać i umyć, pokroić w grubą kostkę. Szynkę umyć w zimnej wodzie, wytrzeć ręcznikiem kuchennym. Pokroić na kawałki 3x3 cm.
  • 2. W rondlu rozgrzać olej i poddusić warzywa z czosnkiem, liśćmi laurowymi i zielem. Dodać natkę pietruszki. Warzywa przyprawić solą i pieprzem.
  • 3. Pokrojone mięso dodać do duszonych warzyw, wszystko razem dokładnie wymieszać i dusić ok. 15 minut.
  • 4. Wlać białe wino i dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolać wody. Czerwoną cebulę pokroić w kostkę.
  • 5. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć, dodać czosnek, miód, sól i tymianek. Dusić, aż miód się skarmelizuje. Wlać czerwone wino i dusić ok. 45 minut.
  • 6. Warzywa i boczek pokroić w drobną kostkę. W rondlu na maśle smażyć boczek do wytopienia tłuszczu (nie powinien być chrupiący).
  • 7. Dodać warzywa i dalej smażyć, wsypać kaszę jęczmienną i starannie wymieszać z warzywami, aby każde ziarno zostało osłonięte przez tłuszcz.
  • 8. Dolać po ok. 100 ml wody i wywaru z wieprzowiny (danie powinno być jak gęste ragoût). Gdy kasza będzie miękka, dodać śmietanę i posiekaną natkę.
  • 9. Ragoût z kaszy z warzywami położyć na środku talerza, wybrać z sosu po 4 kawałki mięsa na porcję. Polać sosem z duszenia wieprzowiny.
  • 10. Podgrzać konfiturę z cebuli i dwoma łyżkami stołowymi uformować porcję purée cebulowego i ułożyć na mięsie. Dekorować świeżą natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Warzywa Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować