Drożdżówka z borówkami i dżemem pomarańczowym

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Borówka z dżemem pomarańczowym to doskonałe połączenie smaków w drożdżówce, która jest puszysta, wilgotna........SMACZNEGO!!!

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • zaczyn: drożdże świeże 5 dag,
    cukier 1 łyżka,
    mąka tortowa 1 łyżka,
    mleko ciepłe 1/2 szklanki

    ciasto: mąka tortowa 60 dag,
    cukier 3/4 szklanki,
    sól 1 szczypta,
    cukier wanilinowy 1 opakowanie,
    jajka 2 sztuki + żółtka 2 sztuki "L",
    mleko ciepłe 1 szklanka,
    palma stopiona 100 gram,
    borówka 50 dag mrożona,
    kisiel pomarańczowy 1 opakowanie,
    dżem pomarańczowy niskosłodzony 1 słoik

    kruszonka: mąka tortowa 2 szklanki,
    cukier 3/4 szklanki,
    palma 12.5 dag miękka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe

Drożdżówka z borówkami i dżemem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówka z borówkami i dżemem pomarańczowym 1. Drożdże wymieszać w misie robota z cukrem, mąką, ciepłym mlekiem, nakryć talerzem i zostawić na 30 minut.
  • Drożdżówka z borówkami i dżemem pomarańczowym 2. Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, szczyptę soli, resztę cukru, cukier wanilinowy, wlać resztę ciepłego mleka i stopiony letni tłuszcz, dodać jajka i żółtka, hakiem robota wyrabiać nie za mocno gęste ciasto z 8 minut.
  • Drożdżówka z borówkami i dżemem pomarańczowym 3. Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wymieszać.
  • Drożdżówka z borówkami i dżemem pomarańczowym 4. Borówkę odmrożoną wymieszać z kisielem pomarańczowym.
  • Drożdżówka z borówkami i dżemem pomarańczowym 5. Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch ciasta łyżką, dodać borówkę, dżem pomarańczowy.
  • Drożdżówka z borówkami i dżemem pomarańczowym 6. Z podanych składników utrzeć kruszonkę, rozsypać na cieście.
  • Drożdżówka z borówkami i dżemem pomarańczowym 7. Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55-60 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować