Ciasto drożdżowe to klasyka domowej kuchni. Przygotowałam je w postaci ślimaczków z dżemem, które w czasie pieczenia połączyły się tworząc ciasto "poprzetykane" prążkami dżemu.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
320 g mąki tortowej
1 op. cukru ze skórką cytrynową
1 op suszonych drożdży (7g)
3 łyżki cukru
szczypta soli
1 jajko
3/4 szklanki mleka
3 łyżki oleju
180 g dżemu z owoców jagodowych (lub innego)
1 jajko do posmarowania wierzchu ciasta
masło do formy
lukier:
50 g cukru pudru
1 łyżka wody
Drożdżówka z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suche składniki mieszamy w misce, wlewamy letnie mleko, olej i roztrzepane jajko, wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
2.Ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy w kształt prostokąta o wymiarach ok. 30 x 35 cm. Na cieście rozprowadzamy cienką warstwę dżemu i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę kroimy w plastry o grubości ok. 3 cm.
3.Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i układamy w niej plastry ciasta przekrojem do góry. Odstawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Powierzchnię ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni ok. 30 minut.
4.Przestudzone ciasto polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody.
Komentarze