Drożdżówka z dżemem

5 (187 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto drożdżowe to klasyka domowej kuchni. Przygotowałam je w postaci ślimaczków z dżemem, które w czasie pieczenia połączyły się tworząc ciasto "poprzetykane" prążkami dżemu.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 320 g mąki tortowej
    1 op. cukru ze skórką cytrynową
    1 op suszonych drożdży (7g)
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    1 jajko
    3/4 szklanki mleka
    3 łyżki oleju
    180 g dżemu z owoców jagodowych (lub innego)
    1 jajko do posmarowania wierzchu ciasta
    masło do formy
    lukier:
    50 g cukru pudru
    1 łyżka wody
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Drożdżówka z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki mieszamy w misce, wlewamy letnie mleko, olej i roztrzepane jajko, wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
  • 2. Ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy w kształt prostokąta o wymiarach ok. 30 x 35 cm. Na cieście rozprowadzamy cienką warstwę dżemu i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę kroimy w plastry o grubości ok. 3 cm.
  • 3. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i układamy w niej plastry ciasta przekrojem do góry. Odstawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Powierzchnię ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni ok. 30 minut.
  • 4. Przestudzone ciasto polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować