Drożdżówka z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy w wysokim garnuszku na palniku. Dodajemy mleko i chwilę podgrzewamy aż całość będzie ciepła. Zdejmujemy z ognia do wystudzenia.
2.W dużej misce ubijamy mikserem całe jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodajemy wystudzane mleko. Wszystko mieszamy mikserem na gładkie ciasto.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do zwiększenia objętości.
3.Po tym czasie ciasto wyrabiamy ręką i przedkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 min. do wyrośnięcia.
4.Na koniec wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 C ok.45-50 min.
Komentarze