Drożdżówka na śniadanie z czekośliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto upiec wieczorem i rano jest pyszne śniadanko = drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i mąki, z 5 łyżkami letniego mleka, przykryć i odstawić na 30 minut, do zaczynu wsypać mąkę, cukier, sól, aromat waniliowy, jajka i zacząć mieszać hakiem
2.w trakcie wyrabiania wlać letnie mleko ze stopioną margaryną i wyrabiać na większych obrotach z 5 minut, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę
3.ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i ciasto krótko wyrobić, podzielić na trzy części, z każdej zrobić paski, nałożyć domową czekośliwkę lub dżem jaki masz i lubisz, zawinąć ciasto, skręcić je kilka razy i do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
4.piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut................
Komentarze