Wyśmienity placek drożdżowy dla smakoszy, nikt mu się nie oprze.
50 min
Składniki:
42g drożdży
240g cukru
400 g mąki
620 ml mleka
5 jajek
2 łyżeczki skórki startej z cytryny
250 g masła
2 opakowania budyniu o smaku waniliowym
750 g białego sera
2 opakowania cukru waniliowego
sok z 1/2 cytryny
100 g płatków migdałowych
100 g rodzynek
cukier puder do posypania
sól
Drożdżowiec z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z rozdrobnionych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mąki i odrobiny letniego mleka przygotować rozczyn i odstawić. Pozostałą mąkę przesiać. Dołożyć do niej 80g cukru, sól, 1 łyżeczkę skórki cytrynowej, 1 jajko i rozczyn. Wlać 120 ml mleka oraz 120 g roztopionego masła. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z reszty mleka, 80 g cukru i budyniu waniliowego ugotować gęsty krem, a następnie dodać do niego 100 g masła. 2 jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z ostudzonym kremem waniliowym. Pod koniec dołożyć ubite białka i całość delikatnie wymieszać łyżką.
Biały ser zemleć trzykrotnie w maszynce, po czym położyć do miseczki oraz dokładnie wymieszać z pozostałym cukrem i jajkami. Następnie do masy dodać 2 opakowania cukru waniliowego, resztę skórki oraz sok z cytryny. Na koniec wrzucić rodzynki i płatki migdałowe. Całość jeszcze raz starannie wymieszać.
Ciasto rozwałkować na prostokątny płat i przenieść na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę serową, a następnie krem budyniowy. Wierzch wygładzić. Ciasto piec ok 45 min w temp 160 stopni.Resztę masła roztopić i posmarować nim upieczone ciasto. Przed podaniem ciasto pokroić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze