Drożdżowiec z serem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Wyśmienity placek drożdżowy dla smakoszy, nikt mu się nie oprze.

  • 50 min

Składniki:

  • 42g drożdży
    240g cukru
    400 g mąki
    620 ml mleka
    5 jajek
    2 łyżeczki skórki startej z cytryny
    250 g masła
    2 opakowania budyniu o smaku waniliowym
    750 g białego sera
    2 opakowania cukru waniliowego
    sok z 1/2 cytryny
    100 g płatków migdałowych
    100 g rodzynek
    cukier puder do posypania
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Drożdżowiec z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z rozdrobnionych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mąki i odrobiny letniego mleka przygotować rozczyn i odstawić. Pozostałą mąkę przesiać. Dołożyć do niej 80g cukru, sól, 1 łyżeczkę skórki cytrynowej, 1 jajko i rozczyn. Wlać 120 ml mleka oraz 120 g roztopionego masła. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z reszty mleka, 80 g cukru i budyniu waniliowego ugotować gęsty krem, a następnie dodać do niego 100 g masła. 2 jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z ostudzonym kremem waniliowym. Pod koniec dołożyć ubite białka i całość delikatnie wymieszać łyżką.
    Biały ser zemleć trzykrotnie w maszynce, po czym położyć do miseczki oraz dokładnie wymieszać z pozostałym cukrem i jajkami. Następnie do masy dodać 2 opakowania cukru waniliowego, resztę skórki oraz sok z cytryny. Na koniec wrzucić rodzynki i płatki migdałowe. Całość jeszcze raz starannie wymieszać.
    Ciasto rozwałkować na prostokątny płat i przenieść na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę serową, a następnie krem budyniowy. Wierzch wygładzić. Ciasto piec ok 45 min w temp 160 stopni.Resztę masła roztopić i posmarować nim upieczone ciasto. Przed podaniem ciasto pokroić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować