Drożdżowiec Ucierany

5 (186 ocen)

  • 35 min

Ciasto szybkie smaczne i proste uwielbiany przez domowników

  • 35 min

Składniki:

  • 5 szklanek mąki
    1 szklanka mleka
    1,5 szklanki cukru
    10 dag drożdży
    7 jajek
    Margaryna 250 g
    aromat do ciast

Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowiec ucierany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. drożdże rozpuścić w letnim mleku dodać 3 łyżki cukru i 4 łyżki mąki rozczyn odstawić do wyrośnięcia
    margarynę utrzeć z pozostałym cukrem stopniowo dodać po jednym jajku do tak przygotowanej masy dodać wyrośnięty rozczyn powoli ucierać na końcu przesiewać partami mąkę i kilka kropli aromatu do ciast ciasto dokładnie utrzeć blachę wysmarować smalcem i obsypać mąką wyłożyć ciasto i zostawić jeszcze do wyrośnięcia na 15-20 minut ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 c i piec 40 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować