Drożdżowe potworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 łyżki mleka mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki, odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy 2 jajka ,sól, drożże i część mleka.
Miesimy ciasto dolewając mleko (czasami mąka nie wchłonie całej szklanki, dlatego wlewamy stopniowo), pod koniec dodajemy masło i bazylię
Gotowe ciasto odstawiamy do podwojenia objętości, przykryte ściereczką..
2.Ser feta rozgniatamy widelcem, dodajemy serek i natkę, mieszamy.
Pomidory myjemy i kroimy w półcentymetrowe plastry, które osuszamy na papierowym ręczniku.
3.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę, zagniatamy ponownie, aby wypuścić nagromadzone powietrze.
Dzielimy je na połowę i każdą wałkujemy na okrągły placek o grubości 1/2 cm.
Na jednym układamy plastry pomidorów i po łyżeczce masy serowej.
4.Przykrywamy drugim plackiem, dociskamy brzegi i szklanką lub kubkiem wycinamy bułeczki (obwód szklanki musi być większy od krążka pomidora)
Okrawki jeszcze raz zagniatamy i czynności powtarzamy.
5.Bułeczki przekładamy na blaszkę, zostawiamy aby podrosły. Smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 *C na 25 minut.
Podczas pieczenia bułeczki rosną i otwierają się tworząc buźki.
Po upieczeniu wkładamy po dwie wykałaczki i nakładamy na nie oliwki tworząc oczy.
Porady
Szklanka, którą wycinamy ciasto powinna być minimalnie większa od plastra pomidora, jeśli będzie zbyt duża ciastka nie popękają.
Komentarze