Domowy koniak

4.71 (208 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Mocny trunek na bazie spirytusu i wódki. Wzbogacony aromatem przypraw, suszonych śliwek i rodzynek. Bursztynowy kolor zawdzięcza karmelowi. Proces przygotowania jest długi, ale wart czekania.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 5 suszonych śliwek
    2 łyżki rodzynek
    4 goździki
    4 ziarnka czarnego pieprzu
    2 ziarenka ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    1 laska wanilii
    200g cukru
    0,5 szklanki wody
    300ml spirytusu
    700ml wódki
Wystaw ocenę:

4.71 (208 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Wódki Karmel

Domowy koniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki i razem z rodzynkami wrzucić do dużego słoja.
    2 Goździki, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe rozdrobnić tłuczkiem do mięsa lub w moździerzu. Tak samo postępujemy z wanilią. Dorzucamy wszystko do słoja.
    3 Na suchą, gorącą patelnię wsypujemy cukier. Mieszamy aż się mocno zbrązowi. Następnie dolewamy ostrożnie wodę. Od czasu do czasu ruszamy patelnią ( nie mieszamy ) aż do uzyskania płynnego, bursztynowego karmelu.
    4 Wszystkie składniki w słoju zalewamy alkoholem ( wódka i spirytus) i na koniec wlewamy płynny karmel.
    5 Trunek odstawiamy na 4 dni i codziennie mieszamy zawartość słoja, potrząsając nim.
    6 Następnie koniak odcedzamy przez gazę i odstawiamy do leżakowania na 3 miesiące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Koniak Spirytus Wódka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować