Mocny trunek na bazie spirytusu i wódki. Wzbogacony aromatem przypraw, suszonych śliwek i rodzynek. Bursztynowy kolor zawdzięcza karmelowi. Proces przygotowania jest długi, ale wart czekania.
1.1 Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki i razem z rodzynkami wrzucić do dużego słoja.
2 Goździki, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe rozdrobnić tłuczkiem do mięsa lub w moździerzu. Tak samo postępujemy z wanilią. Dorzucamy wszystko do słoja.
3 Na suchą, gorącą patelnię wsypujemy cukier. Mieszamy aż się mocno zbrązowi. Następnie dolewamy ostrożnie wodę. Od czasu do czasu ruszamy patelnią ( nie mieszamy ) aż do uzyskania płynnego, bursztynowego karmelu.
4 Wszystkie składniki w słoju zalewamy alkoholem ( wódka i spirytus) i na koniec wlewamy płynny karmel.
5 Trunek odstawiamy na 4 dni i codziennie mieszamy zawartość słoja, potrząsając nim.
6 Następnie koniak odcedzamy przez gazę i odstawiamy do leżakowania na 3 miesiące.
Komentarze