Ciociosan domowy

  • wyświetlono: 13033 |
  • dodany do książki kucharskiej: 23 |
  • polecenia: 3

Zaskakujące wino z ryżu. Dodatek przypraw sprawia, że jest nie do odróżnienia od innych wermutów. Jasne, klarowne wino.

Goszka
  • 10080min

Składniki

- 1 kg ryżu białego
- 6 litrów wody
- 2 kg cukru
- 3o g drożdży
- 2 cytryny
- 100 g rodzynek
- 1 gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka tymianku
- szczypta piołunu
- 2 liście laurowe
- 10 goździków
- po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu

Sposób przygotowania przepisu:

Ciociosan domowy

  • Ciociosan domowy1. - Wypłukać rodzynki i ryż.
    - Cytryny sparzyć i pokroić w ósemki, gałkę muszkatołową pokroić na drobne kawałki.
    - Wodę zagotować z cukrem i wystudzić.
    - Wszystkie składniki włożyć do gąsiora, założyć rurkę fermentacyjną i zalakować korek. Do rurki wlać trochę wody.
  • Ciociosan domowy2. - Odstawić na 6 tygodni w ciepłe miejsce.
    - Następnie zlać wino przez sito, gąsior umyć i ponownie wlać wino do gąsiora na 4 tygodnie.
    - Po tym czasie zlać do butelek.
    - Powinny leżakować parę miesięcy ale z doświadczenia wiem, że nie jest to możliwe.

Porady

Piołun można kupić w sklepach zielarskich.
Drożdże zwykłe nie suszone!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

konkurs_nalewkiwermutwino z ryżu

Komentarze

Podobne przepisy

Advocat domowy

Dodane przez: adzia281186

Advocat domowy

Najlepszy Advocat jaki w życiu...

Pomarańczówka na miodzie

Dodane przez: benka

Pomarańczówka na miodzie

Słodka mocna nalewka o mocnym aromacie...

aroniówka

Dodane przez: Paulusia

Aroniówka

Doskonała i zdrowa nalewka.

orzechowy likier

Dodane przez: monikaT83

Orzechowy likierek

wczoraj sobie uświadomiłam,że jeszcze...

likier nutella

Dodane przez: anetus1712

Likier nutella

Ten likier jest idealny dla osób,...

likier piernikowy

Dodane przez: anetus1712

Likier piernikowy

Ten likier jest pyszny. Na pewno...