Ciociosan domowy

  • wyświetlono: 16778 |
  • dodany do książki kucharskiej: 23 |
  • polecenia: 3

Zaskakujące wino z ryżu. Dodatek przypraw sprawia, że jest nie do odróżnienia od innych wermutów. Jasne, klarowne wino.

Goszka
  • 10080min

Składniki

- 1 kg ryżu białego
- 6 litrów wody
- 2 kg cukru
- 3o g drożdży
- 2 cytryny
- 100 g rodzynek
- 1 gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka tymianku
- szczypta piołunu
- 2 liście laurowe
- 10 goździków
- po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu

Sposób przygotowania przepisu:

Ciociosan domowy

  • Ciociosan domowy1. - Wypłukać rodzynki i ryż.
    - Cytryny sparzyć i pokroić w ósemki, gałkę muszkatołową pokroić na drobne kawałki.
    - Wodę zagotować z cukrem i wystudzić.
    - Wszystkie składniki włożyć do gąsiora, założyć rurkę fermentacyjną i zalakować korek. Do rurki wlać trochę wody.
  • Ciociosan domowy2. - Odstawić na 6 tygodni w ciepłe miejsce.
    - Następnie zlać wino przez sito, gąsior umyć i ponownie wlać wino do gąsiora na 4 tygodnie.
    - Po tym czasie zlać do butelek.
    - Powinny leżakować parę miesięcy ale z doświadczenia wiem, że nie jest to możliwe.

Porady

Piołun można kupić w sklepach zielarskich.
Drożdże zwykłe nie suszone!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

konkurs_nalewkiwermutwino z ryżu

Komentarze

Podobne przepisy

Koniak domowy

Dodane przez: Marcia66

Koniak domowy

Im dłużej będzie dojrzewać, tym...

Domowe cappuccino

Dodane przez: blog_magicznezyciemarty

Domowe cappuccino

Kto nie lubi tej pysznej kawy?...

Domowe Orange

Dodane przez: akrobatka22

Napój Domowy Orange

Orzeźwiający domowy Orange. Doskonały...

Cytrynóweczka

Dodane przez: Konto nieaktywne

Domowa Cytrynówka

Sprawdzony i wykorzystywanyw naszej...

image-26qqcf4

Dodane przez: Ewelina Marcin

Domowa Cytrynówka

Nalewka własnej roboty na bazie...

Domowy shake

Dodane przez: Iwona75

Domowy shake

Orzeźwiający, owocowy shake, który...