Ciociosan domowy

  • wyświetlono: 13938 |
  • dodany do książki kucharskiej: 23 |
  • polecenia: 3

Zaskakujące wino z ryżu. Dodatek przypraw sprawia, że jest nie do odróżnienia od innych wermutów. Jasne, klarowne wino.

Goszka
  • 10080min

Składniki

- 1 kg ryżu białego
- 6 litrów wody
- 2 kg cukru
- 3o g drożdży
- 2 cytryny
- 100 g rodzynek
- 1 gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka tymianku
- szczypta piołunu
- 2 liście laurowe
- 10 goździków
- po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu

Sposób przygotowania przepisu:

Ciociosan domowy

  • Ciociosan domowy1. - Wypłukać rodzynki i ryż.
    - Cytryny sparzyć i pokroić w ósemki, gałkę muszkatołową pokroić na drobne kawałki.
    - Wodę zagotować z cukrem i wystudzić.
    - Wszystkie składniki włożyć do gąsiora, założyć rurkę fermentacyjną i zalakować korek. Do rurki wlać trochę wody.
  • Ciociosan domowy2. - Odstawić na 6 tygodni w ciepłe miejsce.
    - Następnie zlać wino przez sito, gąsior umyć i ponownie wlać wino do gąsiora na 4 tygodnie.
    - Po tym czasie zlać do butelek.
    - Powinny leżakować parę miesięcy ale z doświadczenia wiem, że nie jest to możliwe.

Porady

Piołun można kupić w sklepach zielarskich.
Drożdże zwykłe nie suszone!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

konkurs_nalewkiwermutwino z ryżu
 

Komentarze

Podobne przepisy

Zielona żabka

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Drink Zielona Żabka

Smaczny i słodki drink dla dorosłych,...

Likier jeżynowy

Dodane przez: iwona71

Smocza krew-likier jeżynowy

To mój ulubiony likier o pięknym...

kremówka

Dodane przez: Ewelina Marcin

Kremówka- pychotka

Kremówka jest delikatna i bardzo...

Likier Kawosz

Dodane przez: Goszka

Likier Kawosz - wyróżniony w konkursie Nalewki...

Likier o mocnym aromacie kawy,...

Malinówka

Dodane przez: Danka

MALINÓWKA

Delikatny i wspaniały smak.

Likier Mikołaja

Dodane przez: diamencik948

Likier Mikołaja

Rozgrzewa i dodaje energii.