Ciociosan domowy

4.78 (222 ocen)

  • 168 godz.

Zaskakujące wino z ryżu. Dodatek przypraw sprawia, że jest nie do odróżnienia od innych wermutów. Jasne, klarowne wino.

  • 168 godz.

Składniki:

  • - 1 kg ryżu białego
    - 6 litrów wody
    - 2 kg cukru
    - 3o g drożdży
    - 2 cytryny
    - 100 g rodzynek
    - 1 gałka muszkatołowa
    - 1 łyżeczka tymianku
    - szczypta piołunu
    - 2 liście laurowe
    - 10 goździków
    - po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
Wystaw ocenę:

4.78 (222 ocen)

Zobacz również:

Napoje Wina

Ciociosan domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciociosan domowy 1. - Wypłukać rodzynki i ryż.
    - Cytryny sparzyć i pokroić w ósemki, gałkę muszkatołową pokroić na drobne kawałki.
    - Wodę zagotować z cukrem i wystudzić.
    - Wszystkie składniki włożyć do gąsiora, założyć rurkę fermentacyjną i zalakować korek. Do rurki wlać trochę wody.
  • Ciociosan domowy 2. - Odstawić na 6 tygodni w ciepłe miejsce.
    - Następnie zlać wino przez sito, gąsior umyć i ponownie wlać wino do gąsiora na 4 tygodnie.
    - Po tym czasie zlać do butelek.
    - Powinny leżakować parę miesięcy ale z doświadczenia wiem, że nie jest to możliwe.

Porady

Piołun można kupić w sklepach zielarskich. Drożdże zwykłe nie suszone!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wermut

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować