Domowy ajerkoniak

4.5 (198 ocen)

  • 20 min

Domowy ajerkoniak jest prosty i szybki w wykonaniu. Lekko gesty, słodki likier jajeczny pachnący wanilią. Ten z poniższego przepisu nie jest zbyt mocny, więc można się nim raczyć w większych ilościach.

  • 20 min

Składniki:

  • 6 żółtek
    szklanka cukru pudru
    jedna laska wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego
    1/2 szklanki mleka
    100 ml wódki
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Napoje Likiery

Domowy ajerkoniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aby przyrządzić domowy ajerkoniak należy najpierw zagotować mleko z rozciętą na pół laską wanilii lub cukrem waniliowym i przestudzić.
  • 2. Żółtka wraz z cukrem pudrem ubijamy w metalowej misce na puszystą masę, do momentu aż masa stanie się jaśniutka.
  • 3. W małym garnku gotujemy niewielką ilość wody, miskę z żółtkami układamy na garnku i nad para miksujemy jeszcze 1,5 minuty, żółtka powinny zgęstnieć, ale nie przesadźmy – nie możemy miksować nad parą zbyt długo, żółtka mogą się zważyć!
  • 4. Ściągamy miskę z nad pary, dodajemy mleko oraz wódkę i dokładnie całość mieszamy. Ajerkoniak po schłodzeniu jest gotowy do spożycia. Można go przechowywać dość długo w lodówce.

Porady

Jeżeli wybraliście cukier waniliowy zamiast prawdziwej wanilii, a nie jesteście miłośnikami bardzo słodkich trunków trzeba zmniejszyć ilość cukru pudru o 1 łyżkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier jajeczny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować